Közbeszerzés nélkül lehetnek közétkeztetési beszállítók a termelők

Budapest, 2010. augusztus 16., hétfő (MTI)

Nem vonatkozik a közbeszerzési kötelezettség 2010. szeptember 15-től a nyers húsra, a zöldségre, a gyümölcsre, a tejre és tejtermékekre, a mézre, a tojásra és a gabonára – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-t.

A VM sajtóosztályának közlése szerint szeptember 15-től a közétkeztetést végző intézmények (bölcsődék, óvodák, iskolák, hivatalok, egészségügyi intézmények) közbeszerzés nélkül, közvetlenül a helyi termelőtől megvásárolhassák a nyers húst, a zöldséget, gyümölcsöt, tejet és tejterméket, mézet, tojást és gabonát. Így a termelőtől egyenesen a menzára juthatnak a friss élelmiszerek.

A bonyolult eljárási rend és jogalkalmazás miatt mostanáig a kistermelők, a mikro-, kis- és középvállalkozások nagyobb társaiknál nehezebben tudtak indulni a közbeszerzési eljárásokban.

A kereskedelmi lánc lerövidítésével ugyanakkor a helyi termelők piacra jutási esélyei növekednek. A helyi beszerzés lehetőségével kevesebb terményt, főzési alapanyagot utaztatnak közúton, így a közlekedési eredetű légszennyezés és az üzemanyag-használat is csökkenthető.

A közbeszerzési törvénycsomag a pontosító módosításokkal egyértelmű, átlátható szabályozást jelent. A lánckereskedelem kiiktatásával, a közvetlen beszállítással összekapcsolódnak a helyi élelmiszer-előállító, feldolgozó és értékesítő vállalkozások és a helyi közétkeztető intézmények – áll a VM közleményében.

Hirdetés

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..