Nagy mogyorókrém-teszt

A Kosár magazin szakértői 19 mogyorós és kakaós krémet vizsgáltak. A Kosár tesztelői kóstoltak mogyorós ízesítésű kakaókrémet, kakaós mogyorókrémet, mogyorós csokoládékrémet, mogyorós nugátkrémet, sőt karamellkrémet is.

A tesztelés során figyelték az állagot: a krém nem lehet sem túl kemény, sem pedig túl folyós. A kóstolók a minták színét is vizsgálták. A túlságosan halovány krémekkel szemben a sötétebb barnába hajló termékek kaptak több pont, s szempont volt az is, hogy a csíkok ne folyjanak egybefüggő pacává. A finomságok illatát szintén figyelték a Kosár tesztelői, a mogyoróaroma után kutatva azonban gyakran kellett csalódniuk: több esetben különös, inkább tejporra vagy más összetevőre emlékeztető illatot éreztek. Nem volt ez másképp az ízzel sem. Míg egyes krémek le sem tagadhatták volna a mogyorót, máskor avas mellékíz rontotta a harmóniát, esetenként itt is a tejpor vagy az olaj avas íze dominált.

A teszt első helyén a Nutkao kakaós mogyorókrém végzett kiváló minősítéssel. Itt némi levonás csak az illat miatt járt, ízében azonban szinte tökéletesnek bizonyult. Úgy látszik, a minőséget meg is kell fizetni, a tesztelt termékek közül ugyanis ez a legdrágább, 490 forintért adják száz grammját. A legjobb vétel a szintén kiváló minősítést szerző Nutoka mogyorós krém lett, hiszen amellett, hogy állagában, külsejében és ízében is elégedettek voltak vele a kóstolók, száz grammja mindössze 94 forintba kerül. A bronzosan ragyogó színű, különleges ízű Bonne Maman karamellkrém ért még el kiváló minősítést, folyóssága miatt vesztette a legtöbb pontot. Minden mogyoró- és kakaókrém etalonja, a Nutella Ferrero kenhető kakaós mogyorókrém négy tizeddel elmaradva a kiváló minősítéstől negyedik lett.
A sorban utolsó előttiként a Cora csokoládé ízű krémje végzett, amely főként állagában és ízében bizonyult gyengének, így még megfelelő minősítést kapott.

Ritkán fordul elő a Kosár tesztjein olyan termék, amely nem felel meg a követelményeknek, tehát fogyasztásra nem javasolt. Most azonban akadt egy ilyen, a rendhagyó színvilágú Winny Kenhető mogyorókrém Twist. A termék sem krémes, sem finom nem volt, de még illata sem bizonyult bizalomgerjesztőnek: 7,1 pontjával jóval alatta maradt a már elfogadható 10 pontos határnak.

www.kosarmagazin.hu

- H I R D E T É S -