Párizs támogatja a nagyvállalatok hazai beszállítóit

Párizs, 2010. augusztus 17., (MTI/Reuters)

Új testület felállítását tervezik Franciaországban, annak érdekében, hogy növekedjen a francia beszállítók részesedése a Franciaországban gyártott termékekben.

Estrosi ipari miniszter az RMC Radio reggeli hírműsorában elmondta: a lépés célja a “francia ipari patriotizmus” megerősítése, amikor több nagy francia vállalat “nem viselkedik túl rendesen” ebben a tekintetben. Estrosi hozzátette, hogy törvényjavaslatot is készülnek beterjeszteni a hazai beszállítóktól rendelt alkatrészek arányának növelése érdekében.

“Az a lényeg, hogy a felhasznált alkatrészek nagy többsége francia beszállítótól származzon” – mondta Estrosi.

Estrosi nem tért ki arra, hogy miképp tudják ezt EU-konform módon megvalósítani.

Korábban Nicolas Sarkozy elnök és Estrosi is sikertelenül próbált nyomást gyakorolni a Renault autógyárra, hogy új modelljük, a Clio 4 gyártását Franciaországba telepítsék.

A miniszter elmondta, hogy új kapcsolatrendszert akar kialakítani termelők és beszállítók között az egyes ipari szektorokban, így az autó-, a repülő- és űr-, az energia-,a biotechnológia-, valamint a luxusiparban.

Az első félévben a francia ipari termelés 7,1 százalékkal, az ipari megrendelések értéke pedig 11,2 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest.

Sarkozy francia elnök a 2012-ben esedékes választások előtt igyekszik eredményeket felmutatni a gazdaságban és csökkenteni a jelenleg 10 százalék körüli munkanélküliséget.