Megsemmisült a termés harmada

Székesfehérvár, 2010. augusztus 19., csütörtök (MTI)

A 2010-es teljes magyarországi zöldség- és gyümölcstermés harmada megsemmisült az idei év rendkívüli időjárása következtében, van olyan növény, amelynek az esetében a veszteség mintegy 80 százalék – mondta Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek csütörtökön.

A 2010-es termésátlagok tükrében látszik, hogy a tavalyi esztendőhöz viszonyítva mintegy 30 százalékos, az elmúlt tíz év átlagához viszonyítva 40-45 százalékos a terméscsökkenés – mondta Szabó József.

A FruitVeb elnöke rámutatott: a szántóföldi zöldségtermesztési ágazaton belül az idén a tavalyihoz képest a paradicsomban és a kukorica területén mintegy 30 százalékos, a zöldborsóban 40 százalékos termésveszteséget tapasztaltak. A hajtatott zöldségek, például a paprika, káposztafélék esetében pedig 11-15 százalékos.

A gyümölcsösökben még nagyobb károk keletkeztek: a teljes cseresznyetermés mintegy 80 százaléka, a meggytermés 40 százaléka megsemmisült.

A kajszi-, az őszibarack és a szilva területén is 30 százalékos terméscsökkenés mutatkozott annak ellenére, hogy a napokban e termésekből dömping jelentkezett a nagybani piacokon. A szakember szerint a dömping azért keletkezett, mert a 10-20 hektáros ültetvénnyel rendelkező és a feldolgozóiparnak beszállító gazdák a bevételeik maximalizálása érdekében megjelentek a piacokon.

Az almaültetvényeken tavaly 500 ezer tonna termés volt, az idén mindössze 300 ezer tonnát várnak a szakemberek. Az almatermés mintegy kétharmada csupán lé minőségű lett – mondta Szabó József.

A magyar zöldség- és gyümölcságazatban tevékenykedő gazdálkodók az elmúlt években éves szinten mintegy 200 milliárd forint termelési értéket állítottak elő – ismertette Szabó József.

Hozzátette: az ágazat számára már a 2009-es év is nehéz volt az időjárás és a fogyasztáscsökkenés miatt.

A szakmaközi szervezet szerint idén a konzerviparban, a hűtőiparban és az üdítőital-gyártó üzemekben a korábbi évekhez képest is kevesebb gyümölcsöt és zöldséget dolgozhatnak fel. A FruitVeb adatai szerint a három ágazat 2008-ban együttesen mintegy 1,5 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgozott fel, amely 2009-ben mintegy 1,3 millió tonnára csökkent. A jelenlegi megrendelés állományok alapján az várható, hogy az idén mindössze mintegy 1 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgozhatnak fel. Ez a FruitVeb idén június elejei prognózisához képest további 100 ezer tonna csökkenést jelent, akkor 1,1 millió tonna volt a becsült érték.

A feldolgozott gyümölcstermékek értékesítése tavaly mintegy harminc százalékkal csökkent 2008-hoz képest. A szervezet adatai szerint a konzerviparban 2008-ban mintegy 550.000 tonna zöldséget és 60.000 tonna gyümölcsöt, a hűtőiparban 203.000 tonna zöldséget, 23.000 tonna gyümölcsöt dolgoztak fel. Levet és sűrítményt pedig mintegy 637 ezer tonna termésből gyártottak.

- H I R D E T É S -