Jól startolt a magyar áramtőzsde

Budapest, 2010. augusztus 30., hétfő (MTI)

A budapesti áramtőzsdén az első – július 20-tól augusztus 20-ig tartó – kereskedési hónap összesített forgalma meghaladta a 47.000 megawattórát (MWh)- közölte a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. az MTI-vel.

Ez a mennyiség kumuláltan az éves hazai villamos energia összforgalom csaknem 3 százalékának felel meg.

A közlemény szerint az átlagos napi forgalom végig magasabb volt, mint 1.500 megawattóra, de akadt olyan nap is, amikor 4.550 megawattóra forgott a magyar börzén.

Az eddig csatlakozott tagok részvételi aránya 100 százalékos, a korábban óvatosan indító tagok is egyre gyakorlottabban használják a rendszert, erre utal a beadott ajánlataikban megfigyelhető növekedés – áll a közleményben. A csatlakozási folyamatot lezárt, aktívan kereskedő tagok száma augusztus 20-án 13 volt.

A HUPX az első kereskedési hónap minden napjának minden órájára tudott referenciaárat adni, ez az ár pedig együtt mozgott más villamosenergia-tőzsdék átlagárával. A magyar szervezetett villamosenergia-piacon kialakult árak az elmúlt időszakban szinte teljesen megegyeztek a német (EPEXSPOT), az osztrák (EXXA), a svájci (EPEXSPOT) és a szlovák (ISOT) tőzsdék áraival, legfeljebb egy euró eltérés mutatkozott.

A magyar piac jelenlegi fejlettsége lényegében azonos más európai országok áramtőzsdéinek induláskori állapotával – állapítja meg a közlemény. Idézi Medveczki Zoltán vezérigazgatót, aki úgy véli, hogy a magyar áramtőzsde is – az 5-10 éves európai áramtőzsdékhez hasonlóan – eléri azt, hogy itt fordul meg a felhasznált villamos energia 10-12 százaléka.

Az áramtőzsdének jelenleg nincs közvetlen hatása a lakossági árakra. A hatósági árszabályozás hatékony működéséhez azonban elképzelhető, hogy szükség lesz egy olyan objektív vonatkoztatási pontra, amely a magyar piac aktuális helyzetét hitelesen mutatja. Ezt a referencia árat a HUPX tudja biztosítani – emeli ki a közlemény.

A MAVIR Zrt. 2007. május 9-én hozta létre leányvállalatát, a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt.-t 20 millió forint alaptőkével. A Magyar Energia Hivatal 2009. április 9-én adta ki – 10 éves érvényességgel – a szervezett villamosenergia-piaci működési engedélyt a HUPX Zrt.-nek.

- H I R D E T É S -