Ősszel lesz döntés az energia áráról

Budapest, 2010. augusztus 30., hétfő (MTI)

Október 6-án tárgyal a kormány a gáz- és áramtörvény módosításáról; szeptemberben megegyeznek az új árképzési rendszerről – nyilatkozta Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke a Magyar Nemzet hétfői számában.

A lakossági és kisvállalkozói gáz- és villamos energia árakra júniusban bevezetett moratórium addig marad érvényben, ameddig nem sikerül megállapodni az árképzésről.

Az elnök szerint a piaci szereplőkkel folyó tárgyalásokon megfelelő az együttműködés, “mindenki a megoldást kereste”. Azonban vannak olyan objektív tények, amelyektől nem lehet eltekinteni. Ilyen a gáz világpiaci ára, vagy a forint-dollár keresztárfolyam – ezek komoly kihívást jelentenek.”

A hivatal elnöke egy esetleges közműtanács létrehozásával kapcsolatban azt mondta: a változtatásokat hosszabb vizsgálatnak kell megelőznie, mert az több – különböző minisztériumok alá tartozó – hatóságot érint. Ha a vizsgálat azt eredményezi, hogy a közműtanács hatékonyabban működik, mint a jelenlegi rendszer, akkor azt létre kell hozni, ha nem, akkor a jelenlegi rendszert kell hatékonyabbá tenni.