Érdemes munkahelyet váltani

Aki nem vált munkahelyet, akár 40%-kal is kevesebbet kereshet – a Work Force Személyzeti Tanácsadó tapasztalatai szerint nem árt, ha időnként megmérjük magunkat a munkaerőpiacon, és az aktuális kereslet-kínálathoz igazítjuk elképzeléseinket.

A válság után különösen ajánlott munkavállalóknak ez a lépés: a krízis nyomán átalakult munkaerőpiacon más feltételeknek kell megfelelni, mint a korábbi időszakban.
A magyar munkavállalók döntő többsége csak akkor néz körbe a munkaerőpiacon, amikor megszűnik a munkája, vagy fel akar mondani. Így csak kevesen vannak tisztában azzal, mennyit is érnek valójában. Pedig legalább 4-5 évente érdemes lenne “mérlegre tenni” magunkat a munkaerőpiacon, akkor is, ha az időráfordítással és némi stresszel jár. A tapasztalatok szerint ugyanis akár 40%-kal kevesebbet keres az, aki nem követi a változásokat. Jellemzően a cégek jobban hajlandóak megfizetni a kívülről érkezett szakembereket, mint a régi munkatársakat. Az álláskeresésben a felkészültség is kulcsfontosságú: közel harmadával nagyobb valószínűséggel vesznek fel a felvételi praktikákban járatos, az interjún jól szereplő jelentkezőt.