Green IT: szlogen vagy realitás?

Magyarországon a „zöld” informatikai megoldásokat elsősorban a költségcsökkentés motiválja. A hatékonyabb IT működtetés olcsóbb és zöldebb megoldásokat is jelent.

A Green IT fogalma néhány évvel ezelőtt jelent meg először hazánkban. A zöldebb informatikai működés kevesebb energia felhasználást, kevesebb IT hulladékot, racionálisabb beruházásokat és végső soron költségmegtakarítást jelent. Napjainkban a környezettudatosabb működést, azonban elsősorban még nem a zöld gondolkodás, hanem az azzal elérhető akár 20-50%-os költségmegtakarítás motiválja a magyar vállalatoknál. A zöldebb működést eredményező adatközpontok, a hatékonyabb kapacitáskihasználást biztosító virtuális szerverek, vagy a vékonykliens technológia már itthon is elérhető, de sok cégvezető nem ismeri, ezért nem bízik ezekben a megoldásokban. A világ pedig ebbe az irányba halad.

Green IT a világban és Magyarországon

A világcégek az elmúlt 5-10 évben kezdték el „zöld” koncepciók mentén újraszervezni működésüket, mivel felismerték, hogy a zöld technológiák használatával akár 20-30 százalékos működési költségcsökkentés is elérhető. A következtetés egyszerű: kerüljük a felesleges energia felhasználását, a felesleges IT beruházásokat és optimalizáljuk az IT kapacitásokat. Hazánkban 2008-ban tartották az első Green IT-val foglalkozó konferenciát. A gazdasági válság és a költségracionalizálás növekvő igénye miatt egyre több magyar cégvezető ismeri fel a Green IT-ban rejlő gazdasági lehetőségeket és választ – elsősorban költséghatékonysági érvek hatására – környezettudatos IT megoldásokat. Azonban a cégvezetők zöld „tudásbázisa” még messze van az ideális szinttől. Az Invitel azt szeretné, ha a magyar cégek, vállalatok a Green IT területén is felzárkóznának a világhoz.

Mit tehet egy infokommunikációs szolgáltató, ha szeretné segíteni ügyfeleit a „zöldebb” működésben?

Zsembery György, az Invitel értékesítési és marketing vezérigazgató helyettese szerint a szolgáltatóknak is van felelősségük mindebben. Egyrészt lehetőség szerint energiatakarékos és környezettudatos technológiát használva kell szolgáltatniuk. Másrészt pedig sokszor és sok helyen el kell mondaniuk, hogyan lehet egy vállalat a hétköznapi IT üzemeltetés során figyelemmel a környezetre, miért fontos mindez, és persze azt is, hogy ez milyen előnyökkel, megtakarításokkal járhat a számára. Az Invitel értékesítési tapasztalatai azt mutatják, hogy ez utóbbi az, ami a leginkább motiválja a hazai „zöld IT” fejlesztéseket. Ha egy cégvezető felismeri, mennyit spórolhat és milyen további előnyökkel járhat például az adatközponti szerverkihelyezés, vagy a virtuális szerver alkalmazás, szívesen változtat az addigi IT struktúrán.

70/30, van hol megtakarítani

A PC-k és a szerverek működése közben felhasznált energia jelentős környezetterhelést jelent és sokba is kerül. Az IT működtetés során egy átlagos vállalat (a HR költségeket és a beruházást nem számolva) a legtöbbet az áramfelhasználásért és a nagyobb teljesítményű gépek kihűtéséért fizeti ki. Pedig egy nagy teljesítményű szervergép működése közben felhasznált energiamennyiség, pusztán 20-30%-át teszi ki az, ami a ténylegesen hasznos működésről szól. A maradék 70-80% a hűtésre, adapterekre, szünetmentes tápegységekre és más kiszolgáló perifériákra megy el. Ezek a költségek jelentősen csökkenhetnek akkor, ha a cég egy adatközpontban helyezi el, vagy virtualizálja szerverparkját.

Virtuális szerver: kevesebb energia, kevesebb hulladék, kevesebb költség, optimális kapacitás

Egy átlagos vállalat normál körülmények között a szervergépek kapacitásának maximum 10-15%-át használja fel. Tehát a szerverei kapacitásának nagyobb részét „feleslegesen” fizeti ki és feleslegesen üzemelteti folyamatosan. A virtuális szerverrel a cég nem egy konkrét szervert, számítógépet vásárol, hanem egy rendkívül nagy teljesítményű ún. penge szerveren kap helyet a vállalat szervere. A teljesítmény egy gombnyomásra növelhető, csökkenthető és mindig csak a kihasznált kapacitás után kell fizetni. A virtualizáció környezettudatosság szempontjából is előre mutató megoldás, hiszen felesleges óriási IT „háttér” megvásárlása és fenntartása akkor, ha csak szezonálisan használjuk a kapacitást. (Pl.: biztosító társaságok, kormányzati intézmények, akik számára időszakosan van szükség nagy teljesítményre). Így kevesebb lesz az informatikai hulladék és elegendő kisebb helyiséget bérelni, hiszen az adatközpontban hatékonyabb energia felhasználással üzemel a gép és kevesebb energia megy el a hűtésre is. További költségcsökkenést jelenthet, ha egy cég ún. vékony klienseket használ az asztali PC-k helyett. A PC-k nélkül, vékonykliens eszközökkel működő iroda, nemcsak olcsóbb, de kevesebb áramfelhasználást, kevesebb IT hulladékot is jelent, illetve minimalizálja a dolgozói „adatlopás” lehetőségét is, mivel ezekben a gépekben nincs merevlemez, nincs DVD író, ami megkönnyítené a céges adatok „mozgatását”. Másrészt a vékony kliensek több ideig használhatóak, mint a 3-4 évente cserére frissítésre szoruló PC-k.

Adatközpont: zöldebb lehet, mint gondolná

Ha Green IT-ról beszélünk, akkor nem lehet kihagyni azokat a modern adatközpontokat, ahol a szerverek elhelyezése és üzemeltetése kevesebb energia felhasználásával, hatékonyabban és olcsóbban is megoldható. Egy adatközpont „zöld” mivoltát döntően két dolog befolyásolja:

 1. az építés során alkalmazott technológia, berendezések kiválasztása;
 2. és a gépterem energia hatékonysági mutatója, azaz, hogy a működés közben összességében kevesebb energiát kelljen felhasználni, mint ha egy cég saját géptermet üzemeltetne.

Már az építés során is kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon, a környezetet nem, vagy csak kismértékben terhelő megoldások alkalmazása. Ez a szemlélet lefedi a teljes tervezési és építési folyamatot.

Néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

 • a keletkező építési hulladék megfelelő kezelése;
 • hazai gyártású anyagok alkalmazása, kis földrajzi távolságon belüli vállalkozók szerződtetése;
 • minősített, környezettudatos partnerek kiválasztása;
 • oldószermentes bevonatok, festékek használata;
 • kiegészítő hőszigetelések és jól szigetelő nyílászárók alkalmazása;
 • a rendszerek tervezésénél fontos szempont a „pillanatnyi szükséges minimum” biztosítása megfelelő biztonsággal, a bővítés lehetőségével;
 • magas hatásfokú klíma és áramellátó berendezések kiválasztása;
 • hosszú élettartamú eszközök, rendszerek beépítése;
 • a rendszereket üzemeltető személyzet megfelelő képzése.

Az Invitel DataCenterbe telepített villamos energia ellátó és klíma rendszer alkalmas arra, hogy megfeleljen az energia hatékonysági elvárásoknak is. Kevesebb energiát használva, olcsóbban és kevesebb IT hulladék keletkezésével üzemeljen (pl.: virtuális szervereken) a vállalat szerverparkja:

 • Az erősáramú hálózat tervezésekor a minimálisra csökkentették a hálózati veszteségét.
 • A szünetmentes berendezések kiválasztásánál elsődleges szempont volt a rendszer-hatásfok számítása.
 • A klíma és az azt vezérlő automatika rendszer fel van készítve a szabadhűtéses üzemmódra. Ez azt jelenti, hogy 7 fokos külső hőmérséklet alatt nem a kompresszoros, nagy hálózati teljesítményigényű hűtőrendszer működik, hanem töredék teljesítmény felhasználásával, a külső levegő közvetlenül hűti a géptermekben keringő levegőt.
 • A klíma rendszer alkalmas a nagy energia sűrűségű szerverek közvetlen hűtésére, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy kisebb helyen is elférnek a gépek, olcsóbb és gazdaságosabb a szerverüzemeltetés.
 • A géptermi és irodai helyiségek frisslevegő keringető rendszerébe keresztáramú hőcserélő került, amivel 70%-os energia visszanyerés érhető el.


700 vegyület, 1 PC

Egy számítógépben közel 700 féle vegyület, a periódusos rendszer szinte összes vegyi anyaga megtalálható, köztük arzén, ólom és némi arany is. Ez persze normál működés közben nem jelent veszélyt, hulladékként viszont igen. A világban több mint 1 milliárd számítógép működik és csak Magyarországon évente 130 ezer tonna elektromos hulladék keletkezik, amelynek pusztán 30%-a kerül szakszerű hulladék feldolgozókhoz. Ha csak egyszerűen kidobják a PC-t, a gépekben lévő vegyi anyagok könnyen bekerülnek a környezetbe, tömegesen óriási károkat okozva. Ezért nemcsak az IT üzemeltetés során fontos a zöld gondolkodás, hanem a megsemmisítéskor, selejtezéskor is.

Néhány zöld ötlet:

 • Ne dobjuk ki, hanem fejlesszük az elavult gépet! Azzal is csökkenthető a hulladék mennyisége, ha az elavult gépek helyére nem újat vesznek, hanem addig fejlesztik a „vasat” amíg lehet.
 • A régi gépeket adományként is oda lehet adni iskoláknak, szociális otthonoknak és más adományozással foglalkozó intézményeknek, ahol még tovább használják őket.
 • Ha már végképp selejtezésre „ítélt” a gép, ne egyszerűen kidobják, hanem szállítsák vissza a gyártókhoz, vagy hulladékudvarokba.

20 ezer PC = 1 arany rúd

Érdekesség, hogy Taiwanon a számítógépek 85%-át visszagyűjtik és újrahasznosítják vagy biztonságosan megsemmisítik. Az ottani tapasztalatok azt mutatják, hogy 20 ezer darab hulladék PC-ből kb. 1.500 gramm arany is kinyerhető.