Negyedéves irodapiaci jelentés

A RERA (Real Estate Research Association – Ingatlanpiac-kutatók Egyesülete) – melynek tagjai a Colliers International, EHL Hungary és az ESTON International – elkészítette harmadik negyedéves irodapiaci beszámolóját, amelyben a budapesti irodaállomány legfrissebb adatait vizsgálja.

Az irodapiac mérete

A RERA 2010 harmadik negyedéve során az átadásra került épületekkel együtt 2,33 millió négyzetméternyi modern irodaállományt vizsgált. A technikai feltételek alapján „A” kategóriába sorolt irodaházak továbbra is jelentős részét, mintegy 71,5%-át teszik ki a teljes állománynak. Mint ahogyan az előző negyedévekben, most sem vizsgáltuk a speciális műszaki kialakítású irodaházakat és a tulajdonosok által kizárólagosan használt épületeket.

Hirdetés

Új átadások

A harmadik negyedévben 27 000 m2 irodaterület került átadásra, amely az előző negyedévhez képest 56,2%-kal, 2009 azonos negyedévéhez képest pedig 66,1%-kal alacsonyabb értéket jelent.
A most elkészült épületek közül a MOMentum Offices és a Szabadság tér 14. rekonstrukció eredménye, a Hungária Irodaház külső és belső felújításon esett át, a DC Offices pedig újépítésű irodaházként került a piacra.
A legnépszerűbb a Váci úti irodafolyosó, amely közel 22%-át teszi ki a teljes állománynak, de az új átadásokat tekintve a következő másfél évben várhatóan már nem fog jelentősen bővülni.

Kihasználatlanság

A RERA mérései alapján az átlagos kihasználatlansági ráta a harmadik negyedévben 26,8%-ra nőtt, mely az előző negyedévhez képest kismértékű emelkedést jelent. A trend a növekedés lassulását mutatja, az irodapiaci kihasználatlanság rövidesen elérheti a csúcspontot.
A korábbiaktól eltérően a kihasználatlanság a Váci úti irodafolyosón 20% fölé emelkedett (21,9%), az észak-budai régió pedig ebben a negyedévben 21,7%-kal a legalacsonyabb értéket érte el az alpiacok között.
A növekedő piaci aktivitásnak köszönhetően a többi alpiaccal ellentétben a dél-budai és a dél-pesti régióban csökkent az irodaterületek kihasználatlansága.

Bérlői aktivitás

A harmadik negyedévben összegyűjtött irodabérleti tranzakciók összterülete megközelítette a 60 000 m2-t, mely növekedést mutat az előző negyedévhez képest, jelezve a piaci aktivitás élénkülését. Az alpiacokon belül a legnagyobb bérlői aktivitás a Belvárosban (CBD) tapasztalható, több mint 19 000 m2-rel, mely az összes bérleti szerződés 32,8%-át tette ki. A Váci úti irodafolyosó némileg veszített népszerűségéből, és inkább a budai irodaházakat jellemezte az előző negyedévnél magasabb bérlői aktivitás.

Az összes tranzakció 42%-át az új szerződéskötések teszik ki. Jelenleg többnyire az ezer négyzetméter alatti területtel rendelkező cégek döntenek a költözés mellett. A nagyobb létszámú vállalatokra ellenben az jellemző, hogy szerződésük lejártakor – az eredeti vagy új feltételek mellett – költözés helyett inkább hosszabbítanak. A harmadik negyedévben gyarapodott azon vállalatok száma, amelyek bővítették jelenleg bérelt területüket.

Az utóbbi negyedévekben egyre inkább nőtt a jó műszaki állapotban lévő, jó lokációval rendelkező „B” kategóriás irodaházak népszerűsége, amely ebben a negyedévben az összes szerződéskötés 34%-át jelentette. A harmadik negyedév legjelentősebb tranzakcióját is egy „B” kategóriás irodaházban regisztráltuk, amely egy 8 373 m2-es szerződéshosszabbítás volt. A legnagyobb új bérleti szerződést pedig a Transcom Hungary kötötte, ezzel növelve az IP WEST Irodaház telítettségét.

Nettó piaci felszívás

A nettó piaci felszívás ebben a negyedévben a második negyedévi értékhez hasonlóan közel 35 000 m2-t ért el, ami most a teljes bérlői aktivitás 59,1%-a jelentette.
A harmadik negyedévben átadott irodaházakban az átadás időpontjára 6 231 m2 került bérbeadásra, ami az összes új irodaterület 23,1%-a.