Mi az a beszerzési aukció?

Ismerős a mondat?

Ügyvezető a beszerzési döntéshozónak:

Más cégek milliárdokat spórolnak meg azzal, hogy internetes beszerzési aukciókat használnak… Mi miért nem?


Mi a beszerzési aukció?

Mindannyian ismerjük a “hagyományos” árveréseket, ahol egy személy, csoport vagy cég eladásra kínál fel egy terméket vagy egy szolgáltatást és a vevők sokasága versenyez egymással annak érdekében, hogy ő vásárolhassa meg a terméket vagy a szolgáltatást. A verseny ereje biztosítja, hogy az eladó a piacon elérhető legmagasabb árat kapja a meghirdetett termékért vagy szolgáltatásért.

A beszerzési aukción a vásárló cég akar egy terméket vagy szolgáltatást megvenni és az eladók sokasága versenyez azért, hogy ő nyerje el a beszállítás lehetőségét. A piaci verseny erői biztosítják, hogy a vásárló a piacon elérhető legalacsonyabb áron jusson hozzá a megvenni kívánt termékhez vagy szolgáltatáshoz.

Az internetes beszerzési aukció (online beszerzési aukciónak is nevezik) egy fordított árverés, amelyet élőben, valós időben, az interneten keresztül valósítanak meg, s ezzel lehetővé teszik, hogy a különböző helyeken lévő beszállítók egyszerre próbáljanak meg túllicitálni egymáson.

Az internetes beszerzési aukciók révén már milliárdokban mérhető megtakarításokat valósítottak meg és a modern beszerzési szakértők számos iparágban alkalmazzák.