Áfa: külföldi adománynál a beszerzések áfája visszatéríthető

Budapest, 2010. október 16., szombat (MTI)

Kisebb módosításokat javasol a kormány az általános forgalmi adó (áfa) törvényben, így például külföldi adomány esetén a kedvezményezettnek visszatérítik az áfát, ha a közösségi beszerzések árában azt elszámolták.

Az Országgyűlés honlapján olvasható általános forgalmi adóról szóló törvénymódosító javaslat jogharmonizációs célú, a 2008. illetve 2009. évi Európai Uniós irányelvek rendelkezéseit ülteti át, és él egy 2010. évi EU tanácsi irányelvben a tagállamok számára biztosított lehetőséggel.

A benyújtott törvényjavaslat indoklása szerint például feloldja az előzetesen felszámított adó levonási tilalmat azoknál a motorbenzin beszerzéseknél, amelyeket igazoltan a környezetet jobban kímélő motorok kísérleti fejlesztéséhez használnak fel.

Egy másik, már nem az EU-jogharmonizációhoz köthető törvénymódosító javaslat rögzíti: ha a külföldi adománytevő az adomány felhasználást ahhoz a feltételhez köti, hogy az abból finanszírozott, közösségi feladatok ellátását szolgáló beszerzések árában foglalt adó alól a kedvezményezettet mentesíteni kell, akkor a beszerzések áfa-ját az adóhatóság visszatéríti.