Az Opten szerint a kereskedelmi láncoknak fájhat a legjobban a különadó

Budapest, 2010. október 16., szombat (MTI)

Az energiaszektor adózott eredményének 32 százalékát, a távközlési szolgáltatók profitjuk 73 százalékát veszíthetik el a különadóval, a nagy élelmiszerláncok tavalyi vesztesége pedig négyszeresére emelkedhet a tavalyi adatokhoz képest az Opten céginformációs szolgáltató elemzése szerint.

Az Opten Kft. összegyűjtötte az új különadókkal sújtott ágazatok 2009-es árbevételét, adózott eredményét és adófizetési kötelezettségét, s az adatok alapján közleményében megállapítja: a három ágazat nagy szereplőinek mintegy tízezer milliárd forintos árbevételéhez képest az összesen évi 161 milliárd forintos adófizetési kötelezettség nem tűnik teljesíthetetlen elvárásnak.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint más a helyzet azonban, ha a szektorokat külön-külön, és nemcsak az árbevétel, hanem az eredmény alapján is megvizsgáljuk, hiszen mindhárom ágazat súlya nagy, de csak a távközlés tartozik a kiemelkedően profitábilis szektorok közé. Hozzátette ugyanakkor, hogy a részletek még sokat változtathatnak a mostani becsléseken.

A három ágazat csaknem a teljes piacot lefedő cégeinek összesített adófizetési kötelezettsége 2009-ben 156 milliárd forint volt, vagyis az új adó megduplázza terheiket. A cégek 2009-es adózott eredménye összesítve 294 milliárd forint volt, vagyis az összesen 161 milliárd forint többletadó a profit 54 százalékát vinné el tavalyihoz hasonló eredmények esetén.

“Sajnos a válság Magyarországon még korántsem ért véget, a vásárlóerő s vele a lakossági fogyasztás idén is csökken. A nem fizetés aránya is egyre nagyobb mindenütt, így feltehető, hogy az idei profit egyébként sem érte volna el a tavalyi szintet” – mondja Csorbai Hajnalka, aki szerint így az új teher még nagyobb súllyal esik latba.

A három ágazat közül első ránézésre az energiaszektor viselheti legkönnyebben az új adókat, hiszen a piac csaknem 100 százalékát lefedő cégek tavalyi egyesített árbevétele 6.800 milliárd forint volt, s ehhez képest a 70 milliárdos különadó elenyészőnek tűnik. Csakhogy a cégek tavalyi 220 milliárd forintos adózott eredményéhez képest a különadó már 32 százalékos visszaesést jelent, miközben éppen a közelmúltban látott napvilágot egy elemzés, amely szerint az ágazatok eredménye az idén csökkenni fog. Az ágazat tavalyi 124 milliárd forintos adóbefizetéséhez képest az új adó a teher több mint 50 százalékos növekedését eredményezi.

A távközlési szektorra kivetett különadó ennél is érdekesebb helyzetet teremt. Az ágazat csaknem az egész piacot lefedő 10 legnagyobb szereplője 2009-ben 1.233 milliárd forint árbevételt ért el, ehhez képest az elvárt 61 milliárdos adóbefizetés már az 5 százalékot is eléri, vagyis az iparűzési adót is jócskán meghaladja. Még nehezebb a cégek helyzete, ha tudjuk, hogy tavaly összesen 84 milliárd forint adózott eredményt értek el, s az új adó kivetése nyomán ennek csak 27 százaléka marad a tiszta nyereség, miközben a cégek adófizetési kötelezettsége a duplájára nő.

A legrosszabbul a nagy kereskedelmi láncok járnak, ők ugyanis nettó veszteséggel zárták 2009-et. Az 1.835 milliárdos összesített árbevételhez képest a fizetendő 30 milliárd forint különadó 1,6 százalékot jelent, ami egy átlagosnak mondható iparűzési adónak felel meg. A 10 milliárd forintos ágazati veszteséghez, illetve a másfél milliárd forintos tavalyi adófizetési kötelezettséghez képest a 30 milliárd forint különadó elképesztően nagy tehernek tűnik – állapítja meg az Opten.

A cég összeállította a legjövedelmezőbb ágazatok listáját is (az alaptőke/eredmény alapján), ezek a következők: szerencsejáték, fogadás; szennyeződésmentesítés, egyéb hulladékkezelés; humán-, illetve állat-egészségügyi ellátás; reklám, piackutatás; film, videó, televízióműsor gyártása, hangfelvétel-kiadás; információs, illetve információ-technológiai szolgáltatás; távközlés; építményüzemeltetés, zöldterület-kezelés; jogi, számviteli, adószakértői tevékenység; biztonsági, nyomozói tevékenység.