Tovább csökkent a fellendülés üteme az euróövezetben

London, 2010. október 21., csütörtök (MTI/APA/Reuters)

Októberben tovább csökkent a gazdasági kilábalás lendülete az euróövezetben. A feldolgozóipar ugyan a várakozásokkal ellentétben növekedett, a szolgáltatási szektor viszont gyengén teljesített és lefékezte az egész gazdaságot egy csütörtökön bemutatott kutatás eredményei szerint.

A Markit gazdaságkutató cég több ezer vállalkozás megkérdezése alapján számolt szolgáltatóipari beszerzési menedzser mutatója (PMI) február óta a legalacsonyabb értékre, 53,2 pontra csökkent a szeptemberi 54,1 pontról. Elemzők kisebb visszaesésre, 53,7 pontra számítottak.

Ugyanakkor a feldolgozóipari PMI 54,1 pontra emelkedett a szeptemberi 53,7 pontról, míg az előrejelzések alapján arra lehetett számítani, hogy a mutató 53,2 pontra csökkent.

A két szektor PMI-je alapján kalkulált összetett euróövezeti beszerzési menedzser index az előző havi 54,1 pontról 53,4 pontra csökkent, ami 12 havi mélypontot jelent.

Az index még mindig bőven a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pont felett van, de arra utal, hogy a kilábalás botladozásban folytatódhat a 16 országból álló euróövezetben – véli Chris Williamson. A Markit kutatásvezetője szerint az adatok alapján csupán 0,3 százalékkal bővülhet éves szinten az eurőövezet összesített hazai összterméke (GDP), a második negyedévi 1,0 százalékos GDP-növekedés után. “A rendelésállomány apadása és a markánsan gyengülő üzleti kilátások az szolgáltatóiparban további lassulást vetítenek előre a következő hónapokra” – mondta a szakértő. A helyzet romlása elbocsátásokhoz is vezethet – tette hozzá.

A cég az összetett PMI előzetes, úgynevezett flash értékét közölte, az októberi végleges mutatót a jövő hónap elején publikálják.

Az adatokból az is kitűnik, hogy továbbra is kétütemű az euróövezeti gazdaság: a zóna vezetője, Németország viharsebesen hagyja maga mögött a válságot, míg a súlyos szerkezeti gondokkal küszködő, a nagy államadósság terhét nyögő periféria egyre inkább leszakad – mondta Chris Williamson.