GVH: versenyfelügyeleti eljárás kartellgyanú miatt két cég ellen

Budapest, 2010. október 21., csütörtök (MTI)

Kartellt gyanít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két, a FŐTÁV Zrt. egy 2009-ben kiírt közbeszerzésén indult két cég, a TECHEM Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. és a DH-SZERVIZ Debreceni Hőszolgáltató Szerviz, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. között – közölte a versenyhivatal csütörtökön az MTI-vel.

A GVH október 20-án előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a két cég székhelyén, a versenyfelügyeleti eljárás elindult, ennek lefolytatására a törvény szerint 6 hónap áll rendelkezésre, amely az ügy bonyolultságától függően két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Hirdetés

A FŐTÁV Zrt. 2009-ben írt ki közbeszerzési eljárásokat a távhővel ellátott lakások pályázati konstrukcióban megvalósuló fűtéskorszerűsítési munkáira, valamint keretmegállapodáson alapuló szerződések kötésére a FŐTÁV Zrt. rendszerébe csatlakozó, távhővel ellátott lakások hőfelhasználásának csökkentése céljából a szekunder fűtési rendszerek mérhetővé és szabályozhatóvá tétele, egyedi mérő-, és szabályozóeszközök beépítése, valamint a pályázati konstrukcióban megvalósuló fűtéskorszerűsítési munkákhoz kapcsolódó pályázat készítési feladatok elvégzése érdekében.

A GVH rendelkezésére álló adatok alapján megállapítható, hogy a TECHEM Kft. és a DH-SZERVÍZ Kft. ezekben az eljárásokban ajánlattevőként vettek részt, és a rendelkezésre álló adatok alapján alaposan feltehető, hogy ilyen minőségükben az egyes tenderekre vonatkozóan megállapodtak a várható nyertes személyéről, illetve a beadandó ajánlati ár mértékéről is.

A feltártak alapján nem zárható ki az sem, hogy a két megnevezett közbeszerzési eljáráson túl a hasonló tárgyú, szintén a FŐTÁV Zrt. által 2009-ben kiírt közbeszerzési eljárásokon is ilyen magatartást tanúsítottak.

A versenyhivatal gyanúja szerint e magatartásával a két cég feltételezhetően megsértette a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.