Kutatás a hazai HR szolgáltatókról

A Conness Piackutató Kft. és a HR Portal együttműködése keretében nagyszabású kutatásra került sor 2010 júniusában a hazai HR szolgáltató cégek ismertsége és image-nek megítélése kapcsán.

A kutatás célja az volt, hogy megismerjék a HR területen dolgozó szakemberek véleményét a hazai személyzeti tanácsadó cégekről, emellett megvizsgálják a HR szolgáltatási területekkel kapcsolatos elvárásokat is.

A legismertebb személyzeti tanácsadó cégek listáját az Adecco vezeti, a célcsoport 28 százaléka említette spontán módon (önkitöltős, megadott válaszlehetőségek nélküli kérdés) a vállalat nevét. A képzeletbeli dobogón még helyet kapott a Trenkwalder (23 százalék) és a Grafton (22 százalék) is, míg a Randstadot a megkérdezettek 17, a Manpowert 16 százaléka említette. Megvizsgálva a két szegmens válaszait, azt az eredményt kaptuk, hogy a HR döntéshozók néhány tanácsadó céget magasabb arányban idéztek fel emlékezetből, ilyen az Adecco (30 százalék), Randstad (21 százalék) és a HILL International (10 százalék).

Amennyiben az ismertséget támogatott módon is megvizsgáljuk, azaz a kitöltők egy általunk összeállított listán jelölik be az ismert cégeket, akkor az egyes személyzeti tanácsadó cégek ismertége jelentősen megnő. Az Adecco megőrizte elsőségét – a teljes célcsoport 79 százaléka ismeri , míg a HR döntéshozók 87 százaléka – , így a két módszer eredményei alapján elmondható, hogy a legismertebb személyzeti tanácsadó cég a hazai piacon az Adecco Kft. Támogatott módon az Adeccóhoz hasonló az ismertsége a Manpowernek (77 százalék) és a Trenkwaldernek (76 százalék).

Megbízhatóság, szakmai munkaügyi hozzáértés és jogszerűség, jogi háttér a legfontosabb a HR döntéshozók, illetve érintettek szerint egy munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó vállalatnál. Ezek mellett még fontosnak véli a célcsoport a rugalmasságot, a toborzási tapasztalatot és a jó ár-érték arányt. Egy munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó vállalat megítélésénél kevésbé nyom a latban a multinacionális környezet, illetve a napi szintű személyes kapcsolat is inkább az elhanyagolható tényezők közé sorolható.

Az adatok azt mutatják, hogy a munkaerő közvetítés és vezető kiválasztás során a leghangsúlyosabb tényező a célcsoport szerint a garanciavállalás a kiközvetítettekért, emellett a világosan definiált kiválasztási folyamat és a folyamatos kapcsolattartás is komoly elvárásként fogalmazódik meg egy a munkaerő közvetítéssel foglalkozó céggel szemben. Ugyanakkor az egységes nemzetközi tesztrendszer kevésbé bír jelentőséggel.

Az outplacementtel és karrier tanácsadással foglalkozó vállalatnál, ahogy a többi területnél is, a szakértelem és tapasztalat alapvető elvárás, emellett a praktikus, megoldás-orintált szemlélet és a gyors, rugalmas rendelkezésre állás is elengedhetetlen “követelmény”.