Elkészült a Visa Europe új adatfeldolgozó központja

Az egyetlen olyan bankközi adatfeldolgozó rendszer, amelyet kizárólag az európai igényeknek megfelelően alakítottak ki. A rendszer másodpercenként 2500 tranzakció feldolgozására képes, tranzakciónkénti 20 ezredmásodperces átlagsebességgel.

A Visa Europe új bankközi feldolgozó központjában befejeződött az adatátvitel, így a Visa Europe tagbankjait immár egy nyitott, kizárólag európai rendeltetésű jóváhagyási és elszámolási rendszer látja el. A félmilliárd eurós beruházás hat évig tartott és mára elkészült a több mint 800 embert foglalkoztató központ.

Mivel ez az egyetlen olyan adatfeldolgozó rendszer, amelynek kizárólagos feladata, hogy Európában – például az Egységes Euró Fizetési Övezetben (SEPA) – jelentkező igényeknek feleljen meg, a Visa Europe a tagbankjainak egy napon belüli elszámolást kínál Európán belül, 18 helyi fizetőeszköz között. A kockázatok enyhítésével párhuzamosan javul a tranzakciók hatékonysága és sebessége, és az egyre nagyobb feldolgozási tételszámot is könnyebben kezelni majd. A rendszer a Visa Europe tagbankjai tulajdonában és irányítása alatt áll, akik azt a piaci és az üzleti igényeiknek megfelelően alakíthatják.

“Olyan adatfeldolgozó szolgáltatást hoztunk létre, amely egyedülálló Európában” – jelentette ki Steve Chambers, a Visa Europe informatikai igazgatója. “Egy olyan nyitott rendszert fejlesztettünk ki, amely hatékonyan és példátlanul rugalmasan működik. A rendszer határon átnyúló és országon belüli tranzakciók feldolgozását végzi alacsony költségen és nagy megbízhatósággal.”

A rendszer telephelye 10 000 négyzetméter alapterületű, melyen két teljesen adatközpont található. 2010 augusztusában a Visa Europe átlagban 2,8 millió tranzakciót dolgozott fel naponta 1,7 milliárd euró összértékben. Az átlagos feldolgozási sebesség körülbelül 20 ezredmásodperc tranzakciónként, ami majdnem hétszer gyorsabb, mint a versenytársé . Az elmúlt három évben a Visa Europe új rendszere a rendelkezésre állás terén 100%-os és a szolgáltatás minőség terén pedig 99,999%-os eredményt produkált.

A Visa Europe, több mint 400 európai bank tagsági szervezete, tagjainak igényeire reagálva a legfontosabb feladatai közé emelte ezt a beruházást.