Újabb fejlemények a miskolci villamostenderen

Miskolc, 2010. november 17., szerda (MTI)

Bírósághoz fordul a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt., tulajdonosával, a városi önkormányzattal közösen, mert a Közbeszerzési Döntőbizottságnak újfent megsemmisítette a villamosok beszerzésére kiírt tendert – tájékoztatta a társaság az MTI-t.

Miskolcon augusztus 7-én kezdődött meg az új villamosok beszerzésére irányuló harmadik közbeszerzési eljárás, amelyre a 2010. szeptember 20-i határidőig négy cég – a cseh Skoda, a lengyel Solaris, a spanyol CAF és az olasz AnsaldoBreda – adott be ajánlatot – emlékeztetett az MVK.

A CAF szeptember 17-én, az ajánlattételi határidő lejára előtt a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult azért, mert szerinte a miskolci önkormányzat és az MVK Zrt. ajánlatkérők a CAF által feltett egyik kérdésre adott kiegészítő tájékoztatásukkal jogszerűtlenül megváltoztatták az ajánlati felhívás tartalmát, ezért kérte a válasz megsemmisítését, valamint a közbeszerzési eljárás felfüggesztését.

A Közbeszerzési Döntőbizottság döntése előtt az önkormányzat és az MVK Zrt. felfüggesztette a közbeszerzést, és kérte a kérelem elutasítását, egyúttal elhalasztották az eredmény kihirdetését.

A közlekedési társaság közlése szerint a jogvita lényegében a kiírásnak a villamosok alacsonypadlós építési konstrukciójával összefüggő előírásaira irányult, ebben talált problémát a CAF.

A döntőbizottság számos beadvány és a tárgyalás után november 2-án helyt adott a CAF kérelmének, megsemmisítette az önkormányzat és az MVK Zrt. tájékoztatását és döntéseit, 1 millió forint bírságot rótt ki rájuk, továbbá kötelezte őket 900 ezer forint igazgatási és szolgáltatási díj megfizetésére a CAF részére.

A bizottság határozatát követően egyéb jogszerű megoldás hiányában a miskolci villamos beszerzésére irányuló harmadik közbeszerzési eljárást eredménytelennek kellett nyilvánítani, és mielőbb új közbeszerzési eljárást kell indítani. Az ehhez szükséges döntéshozatal előkészítése jelenleg is zajlik – fogalmaz az MVK közleménye, amely azt is tartalmazza: az önkormányzattal közösen november 15-én a döntőbizottság határozata ellen a Fővárosi Bírósághoz fordult jogorvoslatért, kéri annak felülvizsgálatát.

A cég emlékeztet arra, hogy Magyarországon 2008-2010 között összesen 10 villamos jármű beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárás zajlott le, melyből Debrecen öt, Miskolc három, Szeged pedig két eljáráson van túl. A 10 eljárásból összesen egy fejeződött be sikeresen, Szegeden.

Miskolcon zömmel uniós forrásból, mintegy 40 milliárd forint értékben fejlesztik a villamosközlekedést. A Zöld nyíl elnevezésű projekt révén megújul 9,6 kilométer hosszúságban a villamospálya a Tiszai Pályaudvar és a diósgyőri végállomás között, innen pedig másfél kilométerrel meghosszabbítják a Felső-Majláthig. A város, illetve cége összesen 31 villamos beszerzését tervezi.

Hirdetés