Jelentős villanyáremelés Németországban

Berlin, 2010. november 19., péntek (MTI/AFP)

Németországban jövőre jelentős mértékben nő a villamos energia ára, több mint 22 millió háztartás villanyszámlája lesz magasabb.

Péntekig közel 350 szolgáltató jelentett be emelést, a lakosság több mint fele érintett. Átlagosan 7 százalékkal kell többet fizetni január 1-jétől, de vannak területek, ahol 14 százalékot meghaladó emelés lesz.

A januári az egyik legnagyobb mértékű drágulás az 1998-as piaci liberalizáció óta. A legfőbb ok a környezetbarát energiatermelés fejlesztését célzó illeték növekedése. Az úgynevezett megújuló energia hozzájárulást 2011-től 70 százalékkal növeli a szabályozó hatóság, kilowattóránként 3,5 eurócentre.

Az idei év elején, amikor az illeték 1 centtel emelkedett, összesen 181 szolgáltatónál drágult az áram, 70 cég változatlanul hagyta az árakat.

Németországban a lakossági villamos energia árak változásáról legkésőbb 6 héttel az intézkedés előtt tájékoztatni kell a fogyasztókat. A szolgáltatók többsége már eleget tett a kötelezettségnek, de a következő napokban várhatóan újabb társaságok jelentenek be emelést. Árcsökkenésről mostanáig egy áramszolgáltató sem tájékoztatott a verivox.de független fogyasztóvédelmi portál összeállítása szerint.

Hirdetés