Lízingszövetség: harmadával esett a lízing piac a III. negyedévben

Budapest, 2010. november 18., csütörtök (MTI)

Harmadával csökkent a magyar lízingpiac az idei harmadik negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest, míg a két évvel korábbi finanszírozott összeghez képest 78 százalék a visszaesés – közölte a Magyar Lízingszövetség csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az új szerződések száma 18,9 százalékkal mérséklődött a harmadik negyedévben. Nőtt a tartósan nem fizető ügyfelek száma is.

A piac egésze tovább zsugorodik: az idei harmadik negyedévben 35 százalékos a visszaesés a finanszírozásban az előző évhasonló időszakához képest. A magyar lízingpiacon finanszírozott összeg 2010 első három negyedévében 212,8 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 323,7 milliárd forintot ért el. A vizsgált negyedévben majdnem 19 százalékkal kevesebb új üzletet kötöttek a lízingcégek. A lízingpiaci ügyfelek között pedig már többségben vannak a kis- és középvállalkozások a lakossági ügyfelekkel szemben.

“A banki különadó miatt jövőre több, akár 5-6 lízingcég is kivonulhat a piacról és egy friss felmérésünk szerint ez akár a piaci szereplők több mint felénél okozhat tőkeproblémát. Reméljük, hogy 2011-ben a szövetség erőteljesebben tudja képviselni a szektor érdekeit a kormányzattal folytatott tárgyalások során” – idézik a közleményben Dunavölgyi Máriát, a Lízingszövetség elnökét.

A közlemény szerint a különböző lízingpiaci szegmensek közül jövőre a legnagyobb mértékű növekedés a lakossági használt autó vásárlások piacán várható, a legkisebb pedig az építőgépek területén.

A gépek és berendezések finanszírozásában 2010 harmadik negyedévében a kihelyezések alig maradtak el az előző negyedévhez képest, a lízing cégek 16 milliárd forintot finanszíroztak az augusztus-októberi időszakban. Ebben a szegmensben már látszik némi élénkülés, a szerződések száma már elérte az egy évvel korább szintet. A mezőgazdasági gépek a tavaly év végéig folyamatosan futó támogatási programoknak köszönhetően a legnagyobb portfóliójú alszegmensnek számítanak.

A közlemény szerint a flottafinanszírozásban gyakorlatilag megszűnt a hitelben történő kihelyezés, és enyhén növekedett a pénzügyi lízing aránya. A flottakezelő cégek az elmúlt időszakhoz hasonlóan továbbra is jól teljesítenek, az összes üzletág közül a legjobban ebben az évben, Ennek eredményeként a flotta részesedése az összkihelyezésen belül a duplájára növekedett. Ez az egyetlen szegmens, ahol a válság előtti állapothoz képest nőtt a tőkekintlévőség. A szövetség szerint ez annak is köszönhető, hogy a cégek számára egy bizonyos idő elteltével jelentős költségekkel jár, ha fenntartják idősödő járműparkjukat, ezért döntenek egyre gyakrabban a csere mellett. A harmadik negyedévben kihelyezett összeg 6 milliárd forint.

A közlemény szerint a haszongépjármű szegmensben már látszik némi élénkülés a piacon, a szerződések száma megközelíti az egy évvel ezelőtti szintet. A kihelyezések 10 százalékkal maradnak el a 2009. harmadik negyedévitől. A kihelyezések értéke 19 milliárd forintot tett ki. Az új haszonjárművek értékesítése 2009-hez képest öt, a használtaké pedig 80 százalékkal nőtt.

2010 harmadik negyedévében az ingatlanfinanszírozás értéke nem csökkent tovább, a kihelyezések értéke megegyezik az előző negyedévével: 2,95 milliárd forint. A lízingcégek szempontjából szintén pozitív eredmény, hogy az ingatlanfinanszírozáson belül ismét nő a lízing részesedése, és a szerződések jelentős részénél valamilyen kisvállalkozás lízingel cége számára lakóingatlant.

Az autófinanszírozásban 2009 első kilenc hónapjához képest az év eddig eltelt időszakában 30 százalékos a visszaesés: a finanszírozott összeg 20 milliárd forint volt az elmúlt negyedévben. A szerződésszám kisebb mértékben, 40 százalékkal esett vissza 2009 harmadik negyedévéhez képest. Nőtt azonban a céges autók aránya az új szerződéseknél és ezzel Magyarország meghaladta az uniós közel 50 százalékos átlagot.

Hirdetés