Javult az összetett beszerzési menedzser index az euróövezetben

Brüsszel, 2010. november 23., kedd (MTI/Dow Jones/Reuters)

Az elemzői várakozásokat jóval meghaladóan, 55,4 pontra javult novemberben az euróövezet összetett beszerzési menedzser mutatója – ezt mutatja a Markit gazdaságkutató kedden közzétett gyorsbecslése.

Elemzők arra számítottak, hogy a feldolgozóipar és a szolgáltatások együttes teljesítményét tükröző összetett mutató 53,9 pontra nőtt a felülvizsgált októberi 53,8 pontról.

A Markit gazdaságkutató cég kétezer vállalkozás megkérdezése alapján számolt mutatója az euróövezeti konjunktúra egyértelmű javulását jelzi a gazdasági növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pont feletti növekedésével.

Az ágazati teljesítmény élénkülése az összetett indexet alkotó mindkét almutatóra, vagyis mind a feldolgozóiparra, mind a szolgáltatási ágazatra érvényes novemberben: a feldolgozóipari beszerzési menedzser index 55,5 pontra nőtt az októberi 54,6 pontról, 54,4 pontos elemzői várakozás mellett, míg a szolgáltatási almutató 55,2 pont lett az októberi 53,3 pont után, ugyancsak meghaladva az 53,1 pontos elemzői becslést.

Szakértők szerint a novemberi kimagasló mutatók leginkább a két legerősebb euróövezeti gazdaság, a német és a francia teljesítményének növekedését jelzik, a többi euróövezeti gazdaságban legfeljebb megállt a mutatók csökkenése, illetve stagnáltak októberhez képest.

Németországban a szolgáltatási ágazat 2007 augusztusa óta nem látott ütemben bővült, míg Franciaországban a feldolgozóipar teljesítménye emelkedett tízéves csúcsra.

Az euróövezeti foglalkoztatottság szempontjából ugyancsak bíztatónak minősítik az elemzők, hogy a novemberi összetett foglalkoztatási mutató 53,0 pontra nőtt az októberi 51,1 pontról , és ez 2008 február óta a legmagasabb indexérték.

Hirdetés