Mi az a Beszerzési Menedzser Index? BMI? PMI?

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság közel másfél évtizedes múltra visszatekintő konjunktúra-előrejelző felmérése.

A gazdasági sajtóban rendszeresen megjelenő BMI a termelő vállalatok „havi gyorsjelentése” a magyarországi feldolgozóipari konjunktúra-trendekről. A felmérés Budapesti Corvinus Egyetem Ph.D hallgatóival közösen végzett elemző munka során hónapról-hónapra mintegy 100 magyarországi feldolgozóipari vállalat információira támaszkodik.

Hogyan lehet ingyen hozzájutni a BMI-felmérés adataihoz?

A felmérésben résztvevők minden hónap elején ingyenesen  megkapják az Üzleti Jelentéseket, a felmérés részletes eredményeit tartalmazó 12 oldalas kiadványt, amely ágazati és regionális adatokat, grafikonokat, kiegészítő hazai és nemzetközi konjunktúra-jelző információkat is tartalmaz.

Hogyan zajlik a felmérés?

A felmérés alapjául szolgáló rövid adatlapon  nem kérnek bizalmas vállalati adatokat. Nem számszerű adatokra kérdeznek, hanem  az előző hónaphoz képest tapasztalt változásokra és okaira. Az adatlap kitöltése a résztvevők körében többnyire a beszerzési/logisztikai/termelési/anyaggazdálkodási vezető alá tartozik. Kérdéseinek megválaszolása – jellemzően a hónap utolsó hetében – mintegy 2-3 percet vesz igénybe. A kérdések kitérnek a termelésben, beszerzésben, beszerzési árakban, készletekben, export-importban érzékelt változásokra – hogy azok magasabb, változatlan vagy alacsonyabb szinten vannak-e, mint az előző hónapban voltak. Az adatlap kitöltésére a vállalat igénye szerint telefonon, faxon és e-mailen keresztül egyaránt lehetőség van.

Jelentkezzen adatszolgáltatónak!

A konjuktúra index megbízhatóságának javítása érdekében folyamatosan bővítik a válaszadó vállalatok számát. Ha Ön is részt tud szeretne venni a felmérésben, küldjön egy e-mailt a szerk@beszerzes.hu címre, és továbbítjuk érdeklődését a kutatók felé!

Hirdetés