Terjednek a kiegészítő casco-k

Budapest, 2010. november 16., kedd (MTI)

Gyors egymásutánban három biztosító – a KÖBE, a Genertel és a Posta Biztosító – is piacra lépett a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) mellé köthető, limitált szolgáltatású, viszont olcsó casco biztosítással – egyenlőre kiegészítő casco az összefoglaló nevük, és van rájuk kereslet.

A magyar biztosítók régóta hangoztatják, hogy Nyugat-Európában minden autós köt a kgfb mellé valamilyen casco biztosítást. Konkrét példa: Franciaországban a minden kárra kiterjedő autóbiztosítás a kelendő, a kötelező- és a casco biztosítás együtt – átlagosan – évi 500 euróba kerül. A konszolidált piacon már nivellálódtak az árak, így a választás döntő eleme a szolgáltatás. A magyar piacon azonban a kgfb-árversenyben hiába hangoztatják a drágább biztosítók a jobb szolgáltatást, miért érdekelné ez az ügyfeleket, ha végül mindig a kárt elszenvedettnek kell megbirkóznia a biztosítóval?

A kgfb törvény megalkotása során felmerült ugyan az aktív kárrendezés lehetősége – amikor a károsult saját biztosítója rendezné a kárt, és számolna el a károkozó biztosítójával – de ezt a biztosítók kilobbizták a javaslatból. Pedig ez alapot adott volna a szolgáltatás színvonalának emelésére, amely mérsékelte volna a díjversenyt.

Így ma egy út tűnik járhatónak: minél több casco biztosításra rábeszélni az autósokat, hiszen jelenleg a 4,2 millió tulajdonosnak egyhatoda rendelkezik csak ilyennel.

A fontolva haladás eszköze a kiegészítő casco. A piacon a Közlekedési Biztosító Egyesület (KÖBE) kínált először a kötelező biztosítás mellé idén októbertől kátyúkár biztosítást. A meglévő ügyfél évi 1.825 forintért kap egy 30 ezer forint kártérítési összegű kiegészítő biztosítást, amely mellé évi egyszeri 3 ezer forintos defekt javítás társul. Az MTI kérdésére az egyesület azt válaszolta, hogy eddig több ezer ilyen biztosítást kötöttek, és minden második kgfb-szerződő köt ilyet az alap-biztosítása mellé.

A sorban második a Genertel Biztosító volt, amely évi 5 ezer forintért 250 ezer forintig téríti a kgfb ügyfele saját kárát. Azért ennyit, mert a kötelező biztosítás alapján keletkező átlagos kár ennél alig kevesebb: 232 ezer forint. Ha van casco-ja az ügyfélnek, akkor az önerőt lehet kiváltani az évi 5 ezer forinttal, így megéri magasabb önrészre kötni a biztosítást.

Sebestyén László ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta, hogy az első héten ezer ilyen biztosítás kelt el, pedig csak egy alkusznál lehetett megkötni. Úgy kalkulált, hogy évi 15-20 ezer is elfogy ebből a kiegészítő biztosításból, és azzal is számol, hogy – amint ez a piacon megszokott – hamarosan lemásolja a konkurencia.

A Posta Biztosító novembertől árulja, de csak januártól viseli a kockázatát az “okozói kiegészítő biztosítás”-nak. A nála kötött kgfb díjának 75 százalékáért vállal a saját kárra 2 millió forintig kártérítést ez a biztosító. Igaz, csak meghatározott autó márkákra lehet kötni, 10 százalék és 100 ezer forint önrésszel.