Visszaesett a Toyota, előretörtek a versenytársak

Tokió, 2010. november 26., péntek (MTI/dpa)

A Toyota több mint 10 százalékkal kevesebb kocsit gyártott októberben, mint egy évvel korábban, a Honda és a Nissan viszont bővítette a gyártást, a dél-koreai Hyundai autói pedig jobban fogytak Európában, mint a Toyota gyártmányok, amire soha korábban nem volt példa.

A Toyota a céghez tartozó Daihatsu és Hino márkával együtt 687.660 gépjárművet gyártott októberben, ami 12,5 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. A társaság pénteki közleménye szerint az export a Toyota márkánál 8 százalékkal, a konszern egészét tekintve 8,5 százalékkal csökkent.

H I R D E T É S

A két fő rivális, a Honda és Nissan viszont bővítette a termelést: a Nissan közel 12 százalékkal 365 ezer darabra, a Honda pedig – amely már sorban a 11. hónapja gyártott az előző évinél több kocsit – másfél százalékkal 305 ezer darabra.

Hasonló volt a helyzet szeptemberben is, akkor a Toyota egy év után először csökkentette a termelést, 1,3 százalékkal kevesebb kocsit gyártott, mint egy évvel korábban, míg a Honda és a Nissan 9, illetve 27 százalékos növekedésről számolt be.

A Toyota változatlanul a legnagyobb autógyártó a világon, de több jelentős piacon visszaszorulóban van; a milliós visszahívások miatt az Egyesült Államokban hónapok óta gyengén megy az értékesítés, Európában pedig a Hyundai a társasághoz tartozó Kia márkával együtt több kocsit adott el októberben, mint a Toyota, ez korábban soha nem fordult elő.

Hirdetés

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..