Vegyes várakozások és magas árak a gabonapiacon

Budapest, 2010. december 6., hétfő (MTI)

Vegyesek a várakozások a gabonapiacon, de az olajnövények áremelkedése és az időjárás kihat más növények árának az alakulására is – mondta Török Sándor, az Agrokont Brókerház Zrt. elnöke hétfőn az MTI-nek.

Kifejtette: a nemzetközi piacokon az olajnövények jelentős áremelkedése tapasztalható, s mivel a szóján keresztül ez az európai piacokra is hat, így a drágulás érinti a többi alaptermék, például a kukorica és a búza árát is.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a piacot egyértelműen befolyásolja az időjárás, hiszen a szárazság vagy a jelentős csapadék alapvetően meghatározza a várható terméseredményeket.

A magyarországi piacon az időjárás az őszi búza mellett a már szintén a földben lévő repcére is kihat. A sok csapadék, illetve az egyre inkább növekvő, belvízzel elborított területek miatt a piac most attól tart, hogy ezekből az őszi vetésű növényekből jelentős terméskiesés lesz majd a következő aratáskor – mondta az Agrokont elnöke.

Hétfőn a Budapesti Értéktőzsde határidős gabonapiacán a kukorica márciusi jegyzése – tehát még az ótermésé – 200 forinttal 52.000 forintra emelkedett. A búza az első új termésű határidőre, augusztusra 51.700 forinton stagnált, a repce szintén augusztusra 111.000 forinton zárt, tehát szintén nem változott, ahogyan az ugyancsak új termésű, októberi határidejű napraforgó 107.000 forintos jegyzése sem.

Hirdetés