Magas alapanyagköltségek miatt drágul a hullámkarton

Budapest, 2010. december 15., szerda (MTI)

A magasabb alapanyagköltségek miatt tovább emelkedhetnek a hullámkarton termékek árai a jövőben – közölte szerdai közleményében a Magyarországi Hullámtermékgyártók Szövetsége Egyesülés (MAHUSZ).

Az egyesülés szerint a gyártók kénytelenek a vevőkre hárítani a 2009. ősz óta összességében bekövetkezett, 80-90 százalékot elérő alappapír árnövekedés hatását. A szakmai szervezet úgy véli, hogy nagyon fontos az eddig kialakult hulladékpapír szelektív gyűjtőrendszer és a hasznosítás fenntartása, ugyanis a legrosszabb forgatókönyv szerint az is elképzelhető, hogy még kevesebb hulladékpapír kerül a későbbi feldolgozókhoz.

A papírgyártás megnövekedett termelési költségei – amelyben a hulladékpapíron kívül a magas energia költségek is szerepet játszanak – okozzák a hazai piacon is az alappapírok drasztikus drágulását, amely közvetlen befolyással van a termékek csomagolásához használt hullámdobozok árának alakulására.

Az idei évben tapasztalt áremelkedés mellett a helyzetet még a folyamatos szállítási problémák is súlyosbították – idézi a közleményVaszilkó Juditot, az SCA Packaging Magyarországért, Romániáért és Szlovákiáért felelős értékesítési és marketing vezetőjét. Egyes papírgyárak szállítási határideje elérte a 3-4 hónapot, ami további bizonytalanságot okozott a beszerzésben. A keresleti piac és a további alacsony készletszintek miatt is további áremelések várhatóak. A tervezett új papírgyártási kapacitásokat a válság időszakában elhalasztották, sőt kapacitásokat építettek le, amelynek a visszaépítése éveket vesz igénybe.

Az eddigi áremeléseknek átlagosan további egyharmadával való növelését tartaná reálisnak a szakmai szervezet.

Hirdetés