Csökkent az összetett beszerzési menedzser index az euróövezetben decemberben

London, 2010. december 16., csütörtök (MTI/Dow Jones)

Az elemzők által várt stagnálás helyett a novemberi 55,5 pontról 55 pontra csökkent decemberben az euróövezet összetett beszerzési menedzser előzetes mutatója (BMI), amely a feldolgozóipar és a szolgáltatások együttes teljesítményét tükrözi.

A feldolgozóipari BMI nyolc hónapos csúcsot ért el decemberben, miután a novemberi 55,3 pontról 56,8-ra nőtt. A szolgáltatások BMI-je 53,7 pontra esett az előző havi 55,4-ről. Elemzők egyik mutató esetében sem vártak változást.

A Markit gazdaságkutató cég több ezer vállalkozás megkérdezése alapján számolt mutatója az euróövezeti konjunktúra egyértelmű javulását jelzi a gazdaságbővülést a visszaeséstől elválasztó 50 pont feletti növekedésével.

Chris Williamson, a Markit vezető elemzője a nyilvánosságra hozott számokat értékelve elmondta: a decemberi adatok egyre eltérő növekedési pályákat jelez az eurózónán belül. “Németország rekord közeli növekedése, illetve Franciaország erőteljes bővülése a többi euróövezeti ország lassulásával párosul”.

Martin van Vliet az ING elemzője szerint “a mutató 0,5 százalékos GDP-növekedést vetít előre az eurózónában, ami több a harmadik negyedévben tapasztalt 0,4 százaléknál. Ez azt mutatja, hogy az euróövezet egészében jól viseli a perifériagazdaságok nehézségeit”.

A Németországra vonatkozó összetett BMI decemberben 59,7-re nőtt a novemberi 59,2-ről. A feldolgozóiparé 58,1-ről 60,9-re javult, miközben a szolgáltatásoké 59,2-ről 58,3-ra esett.

Az összetett francia mutató a novemberi 56,4-ről 55,3-ra csökkent decemberben. A feldolgozóiparé és a szolgáltatási szektoré is egyaránt esett, rendre 57,9 és 55,0-ről 56,3, illetve 54,1-re.

Hirdetés