Áremelésre készül a Henkel

Düsseldorf, 2011. február 24., csütörtök (MTI/dpa)

Áremelésre készül a Henkel a nyersanyagárak növekedése miatt.

A Persil, a Schwarzkopf, a Fa és egy sor egyéb ismert márka gyártója szerint a nyersanyagok drágulására főként az első félévben kell számítani. Az áremelkedés hatását csupán a termelési szerkezet átalakításával nem lehet kiegyenlíteni, ezért a fogyasztói árak is emelkednek majd – közölte a német társaság csütörtökön, a 2010-ben elért eredményeket bemutató tájékoztatón.

A Tatabányán közel 15 millió eurós beruházással ragasztószer-gyárat építő Henkelnél tavaly éppen a ragasztószer üzletág ment a legjobban. A bevétele 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 7,3 milliárd volt, ami a konszern teljes bevételének csaknem a fele. A növekedés a gazdasági fellendülés révén az egyebek között az autógyártásban és az építőiparban a speciális ragasztószerek iránt megugró kereslet eredménye.

A másik két fő üzletággal – a kozmetikai szerek és a mosószerek gyártásával – együtt a teljes bevétel 11 százalékkal 15 milliárd euróra emelkedett. Az adózott nyereség 82 százalékkal 1,1 milliárd euróra nőtt.

A társaság már a válság első jeleire szigorú takarékoskodással reagált, 2008 óta összesen 7.400 fővel csökkentették az alkalmazotti állományt. Tavaly 3.200 munkahelyet szüntettek meg, így éves átlagban világszerte 48.100 fő dolgozott a cégnél.

Az 1876-ban alapított Henkel a társaság honlapja szerint Magyarországon két telephelyen folytat termelést: Körösladányban folyékony mosó- és tisztítószereket, Vácon pedig ragasztókat gyárt.

Az új, tatabányai gyár alapkövét tavaly decemberben rakták le. Az üzem és a hozzá tartozó logisztikai központ 14,7 millió euróból épül és 80 főnek biztosít majd munkalehetőséget 2012-től. Az üzembe egy lengyelországi és egy angliai gyárból csoportosítanak át kapacitást, és Tatabányára telepítik a jelenlegi, váci ragasztógyár termelését is.