Oroszországban megreformálják a közbeszerzéseket

Moszkva, 2011. február 25., péntek (MTI)

Oroszországban megreformálják a közbeszerzéseket: az orosz Versenyhivatal javaslata értelmében arra fogják ösztönözni az állami szerveket, hogy takarékoskodjanak beszerzéseiknél, a megtakarított összeg fele a terv szerint a hivatalnál marad és akár béremelésre is fordítható, s csak a fennmaradó része folyik vissza az államkasszába.

Az orosz közbeszerzések híresek arról, hogy a csinovnyikok szinte valószínűtlen összegekbe kerülő luxusholmikat vásároltak a valódi arannyal borított bútoroktól kezdve a több százezer forintnak megfelelő árú sasliknyársig. Emlékezetes, hogy a belügyminisztérium 2008-ban vendégházát kézzel faragott, meghatározott nemes fából készült, aranyozott bútorokkal akarta berendezni: le is szállították a különleges darabokat, de a fizetéssel probléma támadt. Akkoriban a gazdasági fejlesztési és a pénzügyminisztérium is szándékozott ilyen bútort venni, de letett róla.

A közbeszerzési törvény módosítására Dmitrij Medvegyev elnök szólított fel, s az orosz lapok pénteki beszámolói szerint elsőként a Versenyhivatal terjesztette elő javaslatát.

Eszerint a legfelső főhatóságoknál vonnák össze a beszerzéseket, hogy minél kevesebb hivatalnok foglalkozzon velük. A minisztériumi illetékesek számára is meghatároznák azonban az egyes árucikkekre és szolgáltatásokra fordítható összegek kereteit, illetve a megkövetelt minőséget, vagy például a vásárolható autók márkáját és osztályát.

A legfontosabb változás a Versenyhivatal javaslata szerint az lenne, hogy az eddigiekkel ellentétben a megtakarított összeget nem vonnák el egészében a főhatóságoktól, hanem 50 százalékát meghagynák szabad, akár béremelésre költhető, felhasználásra, és a következő évben nem nyirbálnák meg a főhatóság költségvetését. A jelenlegi rendszer ugyanis éppen a pazarlásra ösztönöz. A helyi kormányoknak a Versenyhivatal azt javasolja, hogy a közbeszerzésekre hozzanak létre külön hatóságot.

Emellett a Versenyhivatal szerint a közbeszerzésekkel ösztönözni kellene az innovációk iránti keresletet, és a megtakarításokból elvont 50 százalékot – amely a hivatal becslése szerint évente összesen 200-300 milliárd rubelt tenne ki – az innovációs alapba kellene helyezni.

Más kérdés, hogy lapértékelések szerint nem teljesen világos, mire alapozza a Versenyhivatal a 200-300 milliárd rubeles megtakarításra vonatkozó becslést.

Medvegyev elnöknek a közbeszerzési jogszabályok módosítására vonatkozó felszólítását az egyes szervek eltérően értékelték, például a gazdaságfejlesztési minisztérium teljesen új törvényen dolgozik, így ma még nem tudható, milyen lesz a majdani új jogszabály, és mennyire lesz alkalmas a luxusköltekezés, illetve a korrupció kiszűrésére.