A magas áfa és a cukordeficit az oka a magas cukoráraknak

Bécs, 2011. március 2., szerda (MTI/APA)

A magas áfát és a “cukordeficitet” okolja a magas magyarországi cukorárakért a Magyar Cukor Zrt. anyavállalata, az osztrák Agrana.

Az APA hírügynökségnek nyilatkozva Johann Marihart, az Agrana vezérigazgatója elmondta: Magyarországon 25 százalékos áfa terheli a cukrot, míg Ausztriában például ez csak 10 százalék. Ugyanakkor Magyarországon az egyetlen megmaradt cukorgyár – a kaposvári – a hazai szükségleteknek csupán harmadát képes fedezni, a többit importból kell beszerezni – idézte az APA.

A cukorpiaci reform különösen importfüggővé tett Magyarországot – vélekedik Marihart, miközben például Ausztriában a hazai termelés nagyjából fedezi a szükségleteket.

Mivel azonban Ausztriában minden cukorkészletet szerződéssel kötnek le, így “kisegítő” szállítmányokat nem is lehet Magyarországra küldeni – idézte a hírügynökség Marihartot. Azért sem, mert a magyar élelmiszer-kiskereskedelem csak igen rövidtávú cukorszállítási szerződéseket köt, és egyebek között a világpiaci áremelkedés ezért is érinti jelentősebben.

Marihart a következő hónapokban nem vár feszültséget a nemzetközi cukorpiacon. Az EU azonban a cukorpiaci reformmal nettóexportőrből nettóimportőrré tette magát, a cukor Európában “pont elegendő”.

Ennek következtében Ausztria számára is emelkedő árakkal számol Marihart, mint mondta, az idei cukorrépára kötött szerződések Ausztriában már jelentősen magasabb árakon születnek.

A világpiaci cukorár 2009 januárja óta 150 százalékkal, 30 dollárcentre (21,7 eurócent) nőtt egy fontra (45 dekagramm) vetítve.

Az EU cukorpiacát részben minimálárral, részben importkvótákkal védi, jelenleg azonban a világpiaci ár már jelentősen magasabb mint az uniós minimálár.

- H I R D E T É S -