Áremelésre készül a Holcim

Zürich, 2011. március 2., szerda (MTI/Dow Jones/Reuters)

A nyersanyagok drágulása és a szállítási költségek növekedése miatt az idén árat emel a svájci Holcim, az építőipari alapanyaggyártás egyik legnagyobb szereplője.

A Magyarországon jelentős érdekeltségekkel rendelkező társaság szerdai közleménye szerint az áremelés várhatóan nem okoz visszaesést a forgalomban, mert a fejlett piacokon is beindul az építőipar, a feltörekvő térségekben pedig folytatódik a növekedés.

A társaság nyeresége tavaly 1,18 milliárd frank volt, 19,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A bevétel 21,13 milliárdról 21,65 milliárd frankra nőtt, Európában viszont, ahonnan a teljes bevétel 30 százaléka származik, 10,7 százalékkal csökkent a forgalom.

A visszaesést az építőipart korlátozó kemény téli időjárás, a kontinens déli és keleti térségében továbbra is nehéz gazdasági helyzet és a kormányzati gazdaságösztönző kifutása okozta. Az év második felében jelentős kapacitások voltak kihasználatlanok, erősödött a verseny és csökkentek az árak – áll a cég közleményében.

Az 1912-ben alakult Holcim csoport fő tevékenysége a cementgyártás, ebben az ágazatban a második számú szereplő. Magyarországi árbevételének is a cementgyártás – a hejőcsabai és a lábatlani üzem – adja a legnagyobb hányadát.