Japán – festékhiány a világ autógyártásában

Detroit, 2011. március 27., vasárnap (MTI/Reuters/dpa)

Egy bizonyos autószínezék hiánya miatt időlegesen csökkenteniük kell felvehető rendeléseiket a világ autógyártóinak: a Xirallic nevű anyagot használó cégek, így a Chrysler, a General Motors és a Ford néhány szín esetében egyelőre nem tudják pótolni a festék hiányát.

A Xirallicot a világon csak a német Merck cég onahamai üzemében gyártják, amely a fukusimai atomerőmű közelében fekszik, így már korábban kiürítették. A Merck szóvivője szerint egyelőre nem tudják, hogy az üzem mikor kezdheti meg újra a termelést, a gyártást máshová telepíteni pedig túlságosan körülményes lenne.

Néhány felhasználó más színezőanyagra tér át, mások korlátozzák a felvehető rendeléseket a Xirallic bizonyos színeivel festett autóknál.

Ugyanakkor a Kyodo hírügynökség szerint a japán autógyártók várhatóan rotációs termelési rendben állapodnak meg, hogy elkerüljék a csökkent áramellátás következtében esetlegesen bekövetkező áramszüneteket, amelyek néhány gyártási folyamat esetében tényleges időtartamuknál jóval hosszabb időre állítanák le a termelést.

A nyolc nagy japán autógyártó a természeti katasztrófa következtében összesítve mintegy 365 ezer járművel kevesebb legyártására számít.

Japánban csak az elmúlt héten indult be újra a járműipari termelés; a katasztrófa után mind a hat nagy japán autóipari cég – a Toyota, a Nissan és a Honda mellett a Suzuki, a Mazda és a Mitsubishi is – a hazai gyártás leállítására kényszerült. Több telephelyen károk keletkeztek, és leállt számos alapanyag- és alkatrész-beszállító is.

A teljes egészében japán, vagyis az utolsó csavarig a szigetországban gyártott alkatrészekből álló autókból a katasztrófa miatt legkevesebb 5 hétig ellátási zavarok lehetnek. A gyártás mellett az autókereskedelem kilátásai is bizonytalanok. A probléma nagyságát jelzi, hogy tavaly 4,2 millió személygépkocsit adtak el az országban, Japán így a harmadik legnagyobb újautópiac volt a világon.

A világ tavalyi vezető autógyártója, a Toyota szerint Európában nem lesz számottevő a kimaradás, hiszen a kontinensen készülő Toyotákat 90 százalékban helyben gyártott alkatrészekből állítják össze, a fennmaradó 10 százalék utánpótlása pedig március 21-től biztosított.

- H I R D E T É S -