A vezető alumíniumgyártó szerint tovább nőhet az alumínium ára

Moszkva, 2011. március 25., péntek (MTI/Reuters)

A világpiaci vezető alumíniumgyártó UC Rusal szerint a japán természeti csapások és az észak-afrikai zavargások miatt az alumínium ára az év végére elérheti a tonnánkénti 3 ezer dolláros árat – közölte a vállalat stratégiai igazgatója, Maxim Szokov pénteken egy moszkvai konferencián.

Szokov szerint a fém átlagára 2011-ben meghaladja majd a tonnánkénti 2.600 dollárt. Az alumínium ára pénteken a londoni fémtőzsdén (LME) közel 1 százalékkal, 2.654,50 dollárra emelkedett, ami a 2008. szeptember óta tapasztalt legmagasabb árfolyam.

Szokov elmondta: az elmúlt időszak eseményei alátámasztják a pozitív trend előrejelzést. A japán földrengést követő újjáépítési munkálatok miatt nőhet az alumínium, az acél és a nikkel iránti világpiaci kereslet, míg a líbiai konfliktus az energiaárakra lehet hatással, ami jelentős tényező az alumínium árának alakulásában – tette hozzá.

Az elemző kiemelte, hogy az alumínium fedezetű különféle pénzügyi befektetési eszközök iránti nagy kereslet korlátozza a fém rendelkezésre állását ipari felhasználási célokra. Ráadásul Szokov újabb ilyen eszközök piacra dobását jelezte az idei év második negyedévére. Elmondta: az új eszközök miatt a londoni tőzsdén forgó mennyiség egy részét nem lehet majd felhasználni. “Körülbelül az LME-n forgó alumínium 70 százaléka nem lesz már felhasználható a második negyedévben” – tette hozzá.

Elindult ugyanakkor az alumíniumgyártás fontos alapanyagának, a timföld árfolyamának lekapcsolása az alumínium áráról: a timföld ára az elmúlt időszakban gyorsabban nőtt az alumíniuménál – mondta Szokov. Elmagyarázta: annak érdekében, hogy a timföld árát meg lehessen határozni, egy indexet hoznak létre, bár ezzel nem kereskednek majd a londoni fémtőzsdén.

Hirdetés