Jó éve lehet a magyar vegyiparnak

Budapest, 2011. március 28., hétfő (MTI)

Tavaly mintegy 10 százalékkal bővült az európai és magyar vegyipar teljesítménye, az Atradius elemzése szerint az idén is jelentős növekedés várható, ami segítheti a magyar gyógyszeripart is.

A hitelbiztosító közleménye szerint a világ gyógyszeripara hasonló ütemben változik mint a teljes vegyipar, de a növekedés mértéke szerényebb volt: a gyógyszeripar teljesítménye 2010-ben 5 százalékkal bővült, míg az idén újabb 5-7 százalékkal növekedhet.

Az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb elemzése szerint a globális vegyipar 2010-ben jó évet zárt, a dinamikus növekedésben nem volt megtorpanás. Az európai vegyipar teljesítménye leginkább a feltörekvő piacokon, így a Kínában tapasztalható folyamatos, erős kereslet miatt emelkedett.

A közlemény idézi Vanek Balázst, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatóját, aki szerint 2011-ben Ázsiában és Amerikában továbbra is erős keresletre számíthatnak az európai vegyipari cégek. Eközben Európán belül a növekedés körülbelül 2,5 százalék körül alakul, a fiskális megszorítások valamint a kormányzati gazdaságélénkítő csomagok lejárta után.

Emlékeztetnek rá: a 2009-es 6 százalék feletti gazdasági visszaesés után tavaly már éves szinten 1,2 százalékkal nőtt a magyar GDP, miközben 2010 elején 9,5 százalékkal bővült a vegyi termékek iránti kereslet. Az Atradius felmérései szerint ez a növekedési ütem egész 2010-ben fennállt, hiszen a szektor 10,8 százalékkal bővült, s 2011-ben sem várható a folyamat megtorpanása.

Ezen belül továbbra is leginkább a gyógyszeriparban várható növekedés mind a késztermékek, egyéb hatóanyagok, valamint a félkész termékek vonatkozásában. Tekintettel a piaci lehetőségek bővülésére, illetve javulására, az Atradius véleménye szerint a válság előtti állapot ismét elérhető lesz az említett piaci ágazatokban a 2011-12-es évben.

Vanek Balázs szerint emellett különösen erős a kereslet az alapanyag-műanyagok, illetve a szerves vegyszerek iránt. Magyarországon a műanyag-alapanyagok legjelentősebb felvásárlója a csomagolóipar, 40 százalékos piaci részesedéssel. Ez a szegmens kevésbé szenvedte meg a válságot, az élénkülés pedig azonnal éreztette kedvező hatását.

Ezzel szemben a tisztítószerek, testápolási cikkek, valamint az építőipar visszaesése miatt a festékek és műanyag-építőanyagok gyártásának területén csak kisebb mértékű bővülés várható. Az építőipari recesszió hatását jól jelzi, hogy 2009-ben a magyar festék- és lakkgyártók 15 százalékkal kevesebb, összesen 60 ezer tonna terméket állítottak elő a korábbi évek átlagaihoz képest – áll az elemzésben.

Az Atradius országigazgatója szerint azok a vegyipari vállalatok, amelyek értékesítésükben főként az exportpiacokra összpontosítottak, könnyebben vészelték át a válságot, mivel a magyar piac termékfelvevő képessége lassabban közelít a krízis előtti időszakra jellemző szinthez. Vanek Balázs szerint a szektor jövedelmezősége párhuzamosan javul az értékesítés bővülésével, illetve az árak normalizálódásával.

Az országigazgató szerint ezért a 2011-es évben számottevő profitra tehetnek szert a Mol, a TVK, a Richter és az Egis tulajdonosai.

Az Atradius vezetője ugyanakkor figyelmeztet arra is, hogy a növekvő megrendelési állományok, emelkedő kinnlevőségi rátákat is eredményezhetnek, amelyek egyben magasabb kockázati szinteket jelentenek.

Kifejtette, “nem szabad, hogy a felpörgő piacon elveszítsük a veszélyérzetünket, hiszen minden üzlet kockázatokkal jár. A klasszikus hitelbiztosítási konstrukciók mellett az új vevők előzetes minősítése is nagyon hasznos lehet”.

Az Atradius teljes körű követeléskezelési megoldásokat, hitelbiztosítási, viszontbiztosítási és követelésbehajtási szolgáltatásokat kínál a magyar és a globális piacokon. A cég 60 millió vállalatot tartalmazó hitelinformációs adatbázissal rendelkezik és 35.000 hitellimit-megállapítást végez naponta. A vállalat 1,7 milliárd eurós árbevételével és 31 százalékos világpiaci részesedésével a világ egyik legnagyobb hitelbiztosítója.

Hirdetés