Egységes piac menetrend szerint az EU-ban

A legtöbb uniós országban a terveknek megfelelően halad az egységes piacra vonatkozó szabályok átültetése a nemzeti jogba, és ez kedvezően hat a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremtésre.
Az EU egységes piacra vonatkozó szabályait a tagországoknak megadott időn belül át kell ültetniük nemzeti jogukba. A legfrissebb belső piaci eredménytábla tanúsága szerint a tagállamok jól teljesítenek e téren.
Az egységes piac az EU egyik sarokköve: elősegíti a személyek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgását az Európai Unión belül. Az EU évente kétszer jelentést (eredménytáblát) készít arról, milyen előrelépést értek el a tagállamok a szabályok végrehajtásában.
A legújabb adatok szerint a belső piacra vonatkozó irányelveknek átlagosan mindössze 0,9%-át nem ültették át a tagországok a nemzeti jogszabályokba a megadott határidőig. Összességében tehát sikerült elérni az uniós vezetők által 2007-ben kitűzött 1%-os célt, azonban hét tagállam még nem teljesítette azt.
Azokban az esetekben, amikor késett az uniós szabályok átültetése, a késedelem rövidebbé vált. Egyre kevesebbszer fordul elő az is, hogy a tagállamok nem megfelelően ültetik át a szabályokat nemzeti jogukba.

Segítség az uniós polgároknak és vállalkozásoknak

A Bizottság által létrehozott ingyenes tanácsadó és problémamegoldó eszközök hasznosak az Unión belül utazó, illetve a más tagállamokban tanuló, letelepedő vagy munkát vállaló uniós polgárok számára is. Ha Ön is ebbe a csoportba tartozik, és tartózkodási engedéllyel, autó regisztrálásával, társadalombiztosítással, adózással stb. kapcsolatos problémája támad, segítséget kaphat az Európa Önökért portálon vagy a SOLVIT szolgálat munkatársaitól.
Az Európa Önökért portál gyakorlati tudnivalókkal szolgál arról, milyen jogok illetik meg Önt, és milyen lehetőségekkel élhet akkor, amikor egyik uniós országból a másikba utazik, költözik. A SOLVIT panaszokkal foglalkozó online hálózat, amelynek munkatársai arra törekszenek, hogy tíz héten belül megoldást találjanak a problémákra.

A gazdasági fellendülés elősegítése

Az uniós jogszabályok hatékony és időben történő végrehajtása létfontosságú, különösen, amikor nehéz időket élünk. Elősegíti, hogy a vállalatok versenyképesebbek lesznek a világpiacon, és Európa vonzóbbá válijék a külföldi befektetők számára.
Az elmúlt 15 évben az egységes piacnak köszönhetően 2,15%-kal nőtt az uniós GDP, intenzívebbé vált a kereskedelem, és bővültek a kisvállalkozások. A belső piac a mobilitás, a versenyképesség és az innováció elősegítése révén a növekedésre és munkahelyteremtésre is serkentőleg hat

Hirdetés