A vártnál nagyobb ütemben nőttek februárban az ipari termelői árak az euróövezetben

Brüsszel, 2011. április 4,. hétfő (MTI/Reuters)

A vártnál nagyobb ütemben, éves szinten 6,6 százalékkal nőttek februárban az ipari termelői árak az euróövezetben – derül ki az Eurostat által hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.

Az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal nőttek az ipari termelői árak. A Reuters brit hírügynökség által megkérdezett elemzők 6,7 százalékos évi és 0,7 százalékos havi árnövekedésre számítottak februárban.

Az európai statisztikai hivatal ugyanakkor lefelé korrigálta januárra vonatkozó adatait, így az előzetesen jelzett 1,5 százalékos havi és a 6,1 százalékos éves növekedés helyett rendre 1,3 és 5,9 százalékos volt az ipari árak drágulása az euróövezeti tagállamokban.

Az energiaárak 1,2 százalékkal nőttek januárhoz képest, ami 12,8 százalékos éves drágulást jelent.

Az ipari termelői árak alakulását azért kíséri figyelemmel a piac, mivel az beépülhet a fogyasztói árak változásába, így előrevetítheti az inflációs pályát. Az Eurostat az előző héten 2,6 százalékos inflációt jelentett be márciusra.

Elemzők szerint az egyre nagyobb inflációs nyomás miatt az Európai Központi Bank (EKB) már április 8-i kamatdöntő ülésén 25 bázisponttal 1,25 százalékra emelheti irányadó kamatát. Az EKB 2009 májusa óta tartja változatlan, rekordalacsony szinten az euróövezeti kamatot.

Hirdetés