Kína megafúziót tervez a réziparban

Melbourne, 2011. április 4., hétfő (MTI/Reuters)

Óriásfelvásárlásra készül Kína legnagyobb rézipari vállalata, a Minmetals Resources: 6,5 milliárd dollárt ajánlott az Equinox Minerals nemzetközi csoportért, amelynek részvényeit a torontói és a Sydney-i tőzsdén jegyzik, és amelynek Zambiában és Szaúd-Arábiában vannak jelentős rézbányái.

A világ rézkeresletének 40 százalékát adó Kína a fém árának emelkedésére való tekintettel nagy lendülettel terjeszkedik külföldön, s ha a mostani üzlet létrejön, akkor értékét tekintve ez lesz Kína eddigi negyedik legnagyobb határon túli felvásárlása.

Az Equinox hétfőn megerősítette a felvásárlási szándékot, s közölte, hogy az igazgató tanács hamarosan megvitatja az ajánlatot.

A Minmetals – amelynek Ausztráliában és Ázsiában vannak érdekeltségei – 7 kanadai dollárt ajánlott minden egyes Equinox részvényért, ez 23 százalékos felár a pénteki 5,71 dolláros záróárhoz képest. Sydneyben a tőzsdén 29 százalékkal 7,35 ausztrál dollárra emelkedett az Equinox részvényeinek az ára, meghaladván a kínai ajánlatot feltételezve, hogy lesznek még rivális ajánlattevők, amelyek magasabb árat fognak kínálni.

Elemzők rámutattak: a réz keresletének, illetve az előállítási költségek növekedése miatt további nagy fúziók várhatók, és az árak is emelkedni fognak.

A réz ára 120 százalékkal ugrott meg az elmúlt két évben, hétfőn tonnánként 9.350 dollár volt a jegyzése Londonban, de februárban 10 ezer dollár fölött is járt az ár.

Hirdetés