Üzleti és Ipari Globális Dialógust tartottak Párizsban

2011. április 11-12-én Párizsban rendezték meg az ENSZ környezetvédelmi szervezete (UNEP) és a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) közös szervezésében az első Üzleti és Ipari Globális Dialógus, amelynek célja a magánszektor zöldgazdaság fejlesztésben rejlő lehetőségeinek számbavétele volt. A szigorúan meghívásos alapon megrendezett rendezvényen közel kétszáz cégvezető, bankár és kormányzati képviselő volt jelen.
A kétnapos konferencia nyitóbeszédét Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára tartotta. A helyettes államtitkár beszédében kiemelte: a zöldgazdaság jóval több, mint a zöld iparágak numerikus összessége, a zöldgazdaság egy új gazdaságfejlesztési és -szervezési modell. Hangsúlyozta: az Európai Unió a magyar elnökség alatt tárgyalja a zöldgazdaság-fejlesztés szempontjából meghatározó jelentőséggel bíró dekarbonizációs útitervet (Roadmap 2050), amely az elkövetkezendő négy évtizedben évi 270 milliárd eurónyi magánforrás és közpénz zöldgazdaságba áramlásával számol. Ez várhatóan elérheti az Európai Unió GDP-jének másfél százalékát. A szakpolitikus négy stratégiai területet ajánlott a fórumon résztvevők figyelmébe: a gazdasági rendszerek karbon- és erőforrás intenzitásának csökkentését, az energiahatékonyság fokozását és a megújuló energiák hasznosítását, az agrárium lehetőségeinek újraértékelését és végül a zöldgazdaság és a klímapolitika finanszírozásának megoldatlan kérdéseit. Ez utóbbi kapcsán jelezte, hogy bár 97 olyan pénzügyi alap működik jelenleg világszerte, amelyet a zöldgazdaság és a klímapolitika finanszírozására hoztak létre, bolygónk fejletlenebb részén mégis napi problémát jelent az anyagi források hiánya e területen is.

A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy a munkahelyteremtés szükségessége, az energetikai kiszolgáltatottság csökkentése, az ökológiai problémák mérséklése, a nyersanyag igény és a CO2 kibocsátás radikális visszafogása globális méretekben erősíti fel a zöldgazdaság-fejlesztés területét, amely a jövőre megrendezendő Környezetvédelmi Világtalálkozó (Rió+20) egyik fő témája lesz. Addig azonban a számos tennivaló mellett még sok eldöntendő kérdés van, amelyben a kormányzatok és az üzleti szektor megegyezésre kell jussanak.