Telenor Android Workshop Planet: fókuszban a fenntarthatóság

A fenntartható megoldásokra fókuszált a Telenor negyedik, a Föld Napja alkalmából tartott androidos rendezvénye.

Az Android Workshop Planeten kiderült, hogyan segíthetik az okostelefonok és az applikációk a környezettudatos és felelős életvitelt, illetve bemutatkozott a Sony Ericsson egyik legújabb, környezetbarát eljárással készült telefonja, az XperiaTM neo is.

A Telenor felelős vállalatként törekszik arra, hogy saját eszközeivel hozzájáruljon a fenntartható fejlődéshez, illetve megismertesse ügyfeleivel a környezettudatos életmód előnyeit és lehetőségeit. Stratégiája két fő területre összpontosul: az energiafelhasználás és a széndioxid-kibocsátás csökkentésére, valamint az ügyfelek tudatosságának növelésére. A vállalat törekvéseivel összhangban 2010-ben az előző évhez viszonyítva 7,7%-kal csökkentette szén-dioxid kibocsátását. A 2004-ben indított mobil-visszaváltási akcióknak köszönhetően az elmúlt hét évben több mint 81 tonna régi, újrahasznosítható készüléket adtak le a Telenor ügyfelei.

2012-től az Európai Bizottság és a mobiltelefon-gyártók közötti megállapodásnak köszönhetően a szolgáltatók egységes mobiltöltőket forgalmaznak. Ezzel mindenki számára kedvező helyzet áll majd elő, hiszen a mobilárak – a kapcsolt terméknek számító töltők hiánya miatt – valószínűleg csökkenni fognak, és kevesebb hulladék is termelődik, hiszen minden háztartásban elég lesz egyetlen töltőt tartani, melyet új telefonok vásárlásakor sem kell lecserélni.

Nagyvállalatként és mobilszolgáltatóként a Telenor példát kíván mutatni a környezetvédelem terén is, ezért is biztosít ügyfelei számára olyan környezetkímélő megoldásokat, mint például a papír alapú számla helyébe lépő elektronikus számla. Ezzel jelentős mennyiségű időt, energiát és üzemagyagot lehet megspórolni. Jelenleg évente 2,2 tonna papírt takaríthatnak meg és 40 fa kivágását akadályozhatják meg azok a Telenor ügyfelek, akik ilyet igényelnek. Ha mindenki áttérne erre a befizetési módra, évente 200 tonnával kevesebb papír felhasználására lenne szükség és nagyjából 3300 fával kevesebbet kellene kivágni.

A mobiltechnológia számos további lehetőséget is kínál a tervezhetőbb, tudatosabb és környezetkímélőbb életmódra. Az okostelefonok segítségével például megelőzhető a túlzott üzemanyag-felhasználás: csupán fél óra felesleges autózás mellőzésével több energiát lehet megtakarítani, mint amennyi egy mobilszolgáltató egy előfizetőre eső energiafelhasználása és az előfizető mobiltelefonjának éves töltése együttvéve. Az üzleti utak is kiválthatóak tele- és videokonferenciákkal, a környezeti hatásuk pedig jelentős: minden 1000 km megtakarított repülőúttal fejenként 120-150 kg szén-dioxiddal kevesebb kerül a levegőbe. Ezek a hívások könnyedén lebonyolíthatóak egy okostelefonon vagy táblagépen.

“Néhány egyszerű okostelefon alkalmazás meglepően nagy mértékben járulhat hozzá az élhetőbb, egészségesebb környezethez. A GPS és a Google térképein már Magyarországon is elérhető “dugófigyelő” funkció (Traffic layer), amelynek használatával kikerülhetjük a nagyobb forgalmi akadályokat. Így egyrészt időt másrészt üzemanyagot takaríthatunk meg, ezáltal csökkenthetjük autónk szennyezőanyag-kibocsátását is. Már Androidra is elérhetők az úgynevezett virtuális termékek, például elektronikus könyvek: ezek letöltésével megspórolhatjuk a könyvek gyártásának és szállításának energiaszükségletét, de jelentős mennyiségű fa kivágását is megelőzhetjük” – mondta Halmay Richárd, a Telenor Magyarország Zrt. vállalati felelősségvállalási vezetője.

A Telenor azért szervezte negyedik rendezvényét a fenntarthatóság témája köré, hogy ezzel is hozzájáruljon a tudatosabb mindennapokhoz. Az Android Workshop Planeten szakértők és civil szervezetek a felelősebb életvitelt segítő alkalmazásokat mutattak be, emellett az érdeklődők a WWF Magyarország és a Telenor munkatársaitól megtudhatták azt is, hogy milyen szerepet játszik a mobilkommunikáció a fenntartható fejlődésben és egy közhasznú civil szervezet sikeres működésében.

A rendezvényen bemutatták a Sony Ericsson XperiaTM neo környezetbarát eljárással készülő okostelefont is. A kevesebb csomagolással, papír útmutató nélkül és energiatakarékos töltővel szállított telefon a gyártó Greenheart portfóliójának tagja: mérgező festékek felhasználása nélkül, újrahasznosított műanyagból készül. Az XperiaTM neo egyesíti a Sony legmodernebb technológiáit. A Mobile BRAVIA&174; Engine-t használó Reality Display különlegesen ragyogó látványt és kristálytiszta képet ad, míg a Sony díjnyertes, mobiltelefonokra kifejlesztett, Exmor R&8482; technológiája még kevés fénynél is lehetővé teszi a jó minőségű, világos képek és HD videók készítését. A telefon az Android legújabb Gingerbread verziójának köszönhetően különleges multimédia-élményt nyújt.