Sztrájkolnak a fuvarozók Sanghajban

Peking, 2011. április 22., péntek (MTI)

Az üzemanyagok ára és a logisztikai vállalatok magas díjai miatt teherautó- és kamionsofőrök százai tiltakoznak munkabeszüntetéssel Sanghajban, a tengerparti város kikötői negyedében – derül ki pénteki sajtójelentésekből.

A működésüket jelentősen és hátrányosan befolyásoló áremelkedések ingerültté tették a vállalkozó fuvarozókat, akik abban bíznak, hogy az immár harmadik napja tartó munkaleállással rábírhatják a kormányzatot a beavatkozásra, problémájuk orvoslására.

A nagyszámú szállítójármű kivonása a forgalomból fennakadást okozhat a világ legnagyobb forgalmát bonyolító város kikötőiben, míg vannak helyi szállítmányozással foglalkozók, akik egyelőre nem látják veszélyeztetve az ellátást, még ha partnereiket értesítették is a szállítások várható késedelméről. Helyszíni jelentések szerint a hajók egy része nem a teljes rakománnyal hagyja el kikötőt.

Hírek szerint a rendőrség igyekszik kemény kézzel elejét venni az indulatok elharapózásának, a kezdeményezés elterjedésének. Már több sofőrt elvezettek, illetve őrizetbe vettek olyanokat, akik azokat a teherautókat támadták meg, amelyek nem csatlakoztak a tiltakozó munkabeszüntetéshez. A gyülekezőket hangosbeszélőn szólították fel arra, hogy oszoljanak, s azzal próbálták nyugtatni őket, hogy képviselőikkel folynak a tárgyalások, és a kormányzat hétfőn ad választ a felvetett problémákra.

Pénteki jelentések szerint a kikötői negyedben erős rendőri jelenlét volt látható, rövid időre külföldi újságírókat is előállítottak, a Reuters hírügynökség fotósát állítólag bántalmazták.

Kínában a múltban is előfordult, hogy a piaci helyzet következtében veszteséget elszenvedők, például vállalkozók, vagy a pénzpiacon befektetéseiket kockáztatók a kormánytól várták problémáik orvoslását. Az elégedetlenek általában együttes kiállással igyekeztek nyomást gyakorolni a hatóságokra, s a tárgyalások eddig többnyire valamiféle kompromisszumos megoldáshoz vezettek.

- H I R D E T É S -