Hosszabb távon javulhatnak az élelmiszeripar kilátásai

Budapest, 2011. május 4., szerda (MTI)

Bár a legtöbb magyarországi élelmiszeripari cég “a talpon maradás határán billeg”, hosszabb távon kedvezők az ágazat kilátásai, mivel állandó a termékei iránti kereslet, jelentős az exportpotenciál, és sok cég van tőkeerős külföldi tulajdonban – derül ki a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

A Coface, elemzésében ugyanakkor felhívja a figyelmet a hátráltató tényezőkre, így az alapanyagárak nagyfokú ingadozására, a beszerzési ár alatti kiskereskedelmi értékesítés problémájára, valamint az import által támasztott egyenlőtlen versenyre.

Hirdetés

Az élelmiszeriparban – a hitelbiztosító kockázati skálája szerint – a legtöbb cég az ötös kategóriába esik, ez még elfogadható kockázatot jelent, de a hosszabb távú életképesség erősen kérdéses. Arányaiban ugyanakkor az élelmiszeripari cégek nagyobb számban tartoznak az ennél jobb kockázati csoporthoz, aminek az az oka, hogy ebben az ágazatban elég jelentős a külföldi tulajdonosi kör, ami nagyobb tőkeerőt, illetve stabilabb hátteret is jelent, s ez megjelenik a minősítésekben is – véli a Coface.

E cégek eladósodottsági helyzete ugyan romlott, ám miután ennek oka elsősorban a fejlesztésekben keresendő, a cégek értéke, vagyona is sok esetben nőtt – fűzi hozzá az elemzés és kiemeli, hogy ennek ellenére az elkövetkező időszak sorsdöntő lesz az élelmiszeripari cégek számára, kiderül ugyanis, merre fejlődnek tová