Horváth Ferenc a közbeszerzésekről az Indexen

Évente 1400-1700 milliárd forint értékben zajlanak közbeszerzési eljárások Magyarországon.

Horváth Ferenc, a 2008-as Év Beszerzési Menedzsere, az MLBKT Beszerzési Vezetők Klubjának vezetőségi tagja  “Hogyan takarítsunk meg évi százmilliárdot? (köz)beszerzés – a jogszabályon túl…” címmel publikált cikket az  Index gazdasági rovatában.

A szerző álláspontja szerint a közbeszerzés nem önálló és főként nem jogi tudomány, hanem a beszerzési szakma egy nagyon fontos része, így szabályozását is a beszerzés korszerű módszereire kell építeni. Horváth Ferenc szerint a közbeszerzési szférában a beszerzés stratégiai hozzáadott értéke – az erős jogi hatás és a gyakran torzult jogalkalmazás következményeként – napjainkban nem érvényesül kellőképpen. Beszerzésszakmai és piaci ismeretek hiánya, tervezési, szervezési és szabályozási hiányosságok, valamint a gyenge informatikai háttértámogatás gátolja a költséghatékony közbeszerzési gyakorlat kiépülését.

A szerző véleménye szerint stratégiai gondolkozással, megfelelő szervezéssel, felelős erőforrás-gazdálkodással, naprakész szaktudással, korszerű beszerzési módszerek és eszközök alkalmazásával, valamint az ezt támogató szabályozási környezettel nemzetgazdasági szinten százmilliárdos megtakarítás érhető el.

A beszerzés.hu néhány hónapja készített interjút a szerzővel.