Csökkent az euróövezeti szolgáltatóipari beszerzési menedzser index értéke

Brüsszel, 2011. május 4., szerda (MTI/Dow Jones)

Az euróövezet szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe áprilisban 56,7 pontra csökkent – derül ki a Markit kutatóintézet szerdai tájékoztatásából.

Elemzők arra számítottak, hogy a mutató 56,9 pontra csökken a márciusi 57,2 pontról, amely négy éves csúcsot jelentett.

A mutató az egymást követő huszadik hónapban mutatott a bővülést jelző 50 pontnál magasabb értéket.

Annak ellenére, hogy áprilisban némiképp csökkent a mutató értéke, a növekedési kilátások tekintetében nagyobb aggodalomra nincsen ok, annál nagyobb gondokat okozhat a megnövekedett infláció – állapította meg a friss adatot kommentálva Chris Williamson, a Markit elemzője.

A Markit felmérése szerint a végtermék árát mérő indexe 53,0 pontra nőtt áprilisban a márciusi 52,3 pontról ami a 2008 júliusa óta tapasztalt legmagasabb érték.

A kutatóintézet összetett beszerzési menedzser mutatója, amely a hétfőn nyilvánosságra hozott feldolgozóipari indexet is tartalmazza 57,8 pontra nőtt a márciusi 57,6 pontról.

A Markit tájékoztatása szerint a nyilvánosságra hozott adatok nagyjából 0,8 százalékos második negyedévi gazdasági növekedést vetítenek előre. A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők korábban 0,4 százalékos növekedést jósoltak az áprilistól júniusig terjedő időszakra.

Kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint a német szolgáltatóipari index csökkent ugyan, de továbbra is erős bővülést mutat. Franciaország növekedési üteme tovább gyorsult, miközben Spanyolország átlépte a stagnálást jelentő 50 pontos határt és ismét bővülésnek indult.

A munkanélküliségi index áprilisi értéke megegyezett a márciusi 53,1 ponttal.