Kereskedelmi kedvezmények felülvizsgálata

Veres Béla, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2011. május 13., péntek (MTI)

Támogatják az európai uniós tagországok külügyminiszterei annak az európai bizottsági javaslatnak a fő irányvonalait, amelynek célja, hogy átfogó felülvizsgálatnak vessék alá az unión kívüli országoknak nyújtott kereskedelmi kedvezmények rendszerét – jelentette be az elnöklő Martonyi János a miniszterek brüsszeli találkozóját követő sajtótájékoztatón, pénteken.

Leszögezte: a rendszer az elmúlt négy évtized során bizonyította értékességét, de alapos átalakításra szorul annak érdekében, hogy a kedvezmények azokhoz az országokhoz jussanak el, amelyek ténylegesen rászorulnak erre.

Az eltelt időben óriási változások mentek végbe a világgazdaságban – emlékeztetett.

A részleteket illetően az EU-tagállamok között még vannak viták, de az egyeztetésnek még csak az elején tartanak – jelezte Martonyi János.

Hozzátette, hogy a végső megállapodás megszületéséig várhatóan ki kell terjeszteni a most (2011 végéig) érvényes szabályozást.

A héten közzétett javaslatában a brüsszeli bizottság egyebek között azt javasolta, hogy a jelenlegi 176-ról csökkentsék “80 körülire” azoknak az országoknak a körét, amelyeket fejlődésük elősegítése érdekében az Európai Unió kedvezményes kereskedelmi elbánásban részesít.

Karel De Gucht, a brüsszeli bizottság kereskedelmi felelőse most elmondta, hogy azon országok esetében, amelyek kiesnek a kedvezményezettek köréből, a tervek szerint fokozatosan építik majd le a kedvezményeket, nem drasztikus változásokkal kell számolni.

Téma volt a brüsszeli ülésen a dohai fejlesztési menetrend néven ismert, átfogó világkereskedelmi tárgyalások állása is. Martonyi János kifejtette, az Európai Unió azt reméli, hogy tárgyalópartnerei követik a közelmúltban tanúsított konstruktív hozzáállását.

Hangoztatta, hogy az Európai Bizottság az elmúlt hetekben “óriási és innovatív” erőfeszítéseket tett, hogy előmozdítsa a Kereskedelmi Világszervezeten (WTO) belül folytatott tárgyalásokat, és a miniszterek arra biztatták a végrehajtó testületet, hogy vigye tovább ezt a munkát.

De Gucht ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a tárgyalók között még mindig nagyok a nézeteltérések a piacra jutás több részletét illetően, ezért nem lehet pontosan látni, merre haladnak a tárgyalások, de a bizottság továbbra is eltökélt abban, hogy legyen előrelépés.

Folytatták a munkát a miniszterek pénteken az EU-tagországok és unión kívüli államok között kötött kétoldalú beruházási megállapodások státusának rendezését célzó uniós szabályozás kidolgozásának érdekében is. Ez azért vált szükségessé, mert a közvetlen külföldi befektetések területén – az EU működésében jelentős változásokat hozó, tavalyelőtt hatályba lépett Lisszaboni Szerződés értelmében – immár az unió rendelkezik kizárólagos hatáskörrel, ugyanakkor kétoldalú alapon a tagállamoknak külső országokkal több mint 1000 beruházási megállapodásuk van érvényben.

Martonyi János elmondta: mindenki egyetért abban, hogy jogi biztonságra és bizonyosságra, világos szabályozásra van szükség. Arra is ügyelni kell, hogy az uniós befektetők a világon mindenhol teljes védelemben részesüljenek, és eközben az EU is vonzó maradjon a kívülről érkező befektetők számára. Az új rendszerre továbbá gördülékenyen kell áttérni, és meg kell őrizni a jelenlegi megállapodásokban rögzítetteket is – tette hozzá.

Az új szabályozással kapcsolatban egy-két ponton vannak még nézeteltérések a tagországok között – jelezte a miniszter, aki szerint a mostani találkozó fontos hozzájárulás volt a jövendő rendszer kialakításához.

Karel De Gucht – akárcsak korábban Martonyi János – emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament a héten fogadta el álláspontját ebben a témában, és reményét fejezte ki, hogy ez gyors megállapodást tesz lehetővé az uniós intézmények között.

A kizárólag kereskedelmi kérdésekkel foglalkozó miniszteri ülésen áttekintették a május 28-i EU-Japán csúcstalálkozó idevágó témáit is, beleértve egy kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás kidolgozásának lehetőségét. Martonyi János leszögezte: a megbeszélésnek nem volt feladata, hogy döntéseket hozzon ebben az ügyben.

A csúcstalálkozó célja az lesz, hogy hozzájáruljon az EU és Japán közti gazdasági és politikai kapcsolatok mélyebbé, erősebbé és intenzívebbé télteléhez – hangoztatta.

De Gucht jelezte: ahhoz, hogy a szabadkereskedelmi tárgyalások elindításáról döntés születhessen, Japánnak még egyértelműen ki kell nyilatkoztatnia, hogy szándékában áll a kereskedelmet jelenleg nehezítő olyan problémák kezelése, mint az állami beszerzésekre vonatkozó, nem vámjellegű korlátozások.

Martonyi János elmondta azt is, hogy a sűrű napirendű pénteki találkozón több más kereskedelmi témával is foglalkoztak; ezek közé tartozik az EU-India szabadkereskedelmi tárgyalások állása, az EU és Kanada közti széles körű gazdasági megállapodás új fejleményei, valamint az EU és a dél-amerikai országok egy részét tömörítő Mercosur szervezet között újraindított szabadkereskedelmi tárgyalások helyzete is.

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.