Zöld beszerzési terv készül Szekszárdon

Szekszárd, 2011. május 10., kedd (MTI)

Környezetvédelmi szempontokat érvényesítő, úgynevezett zöld beszerzési terv készül Szekszárdon, a tervet elsőként a tolnai megyeszékhely polgármesteri hivatalában vezethetik be.

A kedden, a szekszárdi közgyűlés gazdasági bizottsága előtt ismertetett koncepció szerint egyelőre az irodaszerek, háztartási berendezések és a világítástechnikai elemek beszerzésénél vennék figyelembe a környezetvédelmi szempontokat, és a beszerzésért felelős munkatársaknak akkreditált képzést szerveznek.

Hirdetés

Diófási Orsolya, a koncepció kidolgozója felhívta a figyelmet: nem a berendezések lecseréléséről van szó, hanem arról, hogy a vásárlások során a beszerzési árral szemben a termék életciklusára vetített költséget veszik figyelembe. A szakember szerint az ilyen beszerzés összességében fél százalékkal drágább, mint a hagyományos, az energiahatékony berendezésekkel azonban 20-40 százalékos megtakarítást lehet elérni.

Önkormányzati zöld beszerzési terv Magyarországon eddig csak a fővárosban és Miskolcon készült – tette hozzá a szaktanácsadó, megjegyezve, hogy az üzleti szférában jóval nagyobb a igény a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére. Az uniós tagállamok közül Nagy-Bitanniában, Hollandiában és Németországban 50 százalék felett van a zöld beszerzések aránya – tette hozzá.