RFP sablon és a társadalmi felelősségvállalás

A vállalati társadalmi felelősségvállalás (angolul Corporate social responsibility, röviden CSR) a társadalom és környezet megóvására irányuló üzleti elkötelezettségre utal.

Olyan önkéntes, a törvényi kötelezettségeiken felül vállalt tevékenység, amely során a vállalatok szociális és környezeti szempontokat érvényesítenek üzleti döntéseikben, magatartásukban, illetve a partnereikkel fenntartott kapcsolataikban. Azaz a cégek figyelembe veszik a társadalom érdekeit azáltal, hogy tekintettel vannak tevékenységük üzletfeleikre, beszállítóikra, alkalmazottaikra, részvényeseikre, de ugyanígy a környezetre is kifejtett hatására.

A beszerzés kulcsszerepet játszik abban, hogy a vállalati társadalmi felelősségvállalás elterjedhessen, hiszen ők a felelősek a GDP jelentős részét kitevő pénzek elköltéséről szóló, a társadalmat és a környezetet érintő döntésekért, illetve azok előkészítéséért.  Ráadásul nem csak a saját cégüket tudják társadalmi felelősségvállalásra ösztönözni, hanem más cégeket, pl. a beszállítóikat is rávehetik a felelősebb viselkedésre, hiszen piaci körülmények között csak az a cég tud talpon maradni, amelyik megfelel a vevői elvárásoknak – legyenek azok éppen a költséghatékonyság, a környezetvédelem vagy akár a társadalmi felelősségválallalás.

Ön is hozzájárulhat a globális társadalmi felelősségvállaláshoz, ha a CSR-t is mint szempontot alkalmazza a beszállítói kiválasztási kritériumok között. Íme, tizenkét olyan kérdés, amelyet ha beletesz az ajánlatkérésekbe, akkor képet kaphat a beszállítók CSR iránti elkötelezettségéről.