MLBKT: nőtt a Beszerzési Menedzser Index júniusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke 54,4, az előző havinál 2 százalékponttal magasabb, a korábbi júniusokkal és az elmúlt hónapokkal összevetve az érték és a bővülés üteme átlag felettinek mondható – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) pénteken.

2011.július 01. (MTI)A jelentés szerint 2010 júliusa óta folyamatosan bővül a feldolgozóipar, és a növekedés üteme novembertől tartósan magas. A júniusi érték közepesnek számít ebben az évben, a januári, a februári és az áprilisi BMI is dinamikusabb növekedést jelzett.

Június a korábbi években mindig az átlagnál kissé gyengébb hónap volt, tavaly és tavalyelőtt is 50,0 pont alatt volt az index. 1996 óta a június havi átlag 51,6.

A BMI 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. Az index öt egyedi mutató súlyozott átlaga, amelynek 50 pont feletti értéke a feldolgozóipar fellendülésére, 50 alatti értéke gyengülésre utal.

Az egyedi mutatókat és az összes részindexet tekintve három kivételével mindegyik javulást jelez júniusban.

A termelési mennyiség emelkedett májushoz képest és már 18 hónapja folyamatos növekedést jelez. Az új rendelések indexe erőteljesebben emelkedett és szintén 18 hónapja nő. A szállítási átfutási idők a feldolgozóipar bővülésével összefüggésben hosszabbak lettek, így a mutató 50 pont alatt van immár 19 hónapja, ami az MLBKT szerint példa nélküli.

A vásárolt készletek csökkenése a márciusi nagyon enyhe visszaesés után megállt, és a júniusi értéke az elmúlt 15 év júniusában mért átlag felett van.

A foglalkoztatási mutató immár kilencedik hónapja mutat javulást, de üteme gyengült a májushoz képest.

A többi részmutató közül a beszerzési mennyiség mutatója nőtt májushoz képest, így továbbra is növekedést jelez. A beszerzési árak növekedési üteme gyorsult és a beszerzési árak már 25 hónapja folyamatosan emelkednek. Júniusban némileg magasabb lett a késztermék-készletek szintje.

A külpiaci mutatók közül az import indexe enyhe csökkenést jelez májushoz képest, de továbbra is a behozatal növekedésére utal immár 11 hónapja. Az exportindex is bővülő trendet jelez, bár a júniusi érték csak enyhén emelkedett a májusihoz képest.