Újra megindulhat a zöldség-gyümölcs export Oroszországba

Magyarország elsőként kapta meg az oroszországi auditokat.

Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár oroszországi tárgyalásain rendkívül sikeresen képviselte a magyar agrárvállalkozások érdekeit. Az orosz agrárminiszter helyettesével valamint az állategészségügyi hatóság vezetőjével folytatott megbeszélések eredményeként Magyarország elsőként kapta meg az oroszországi auditokat. Ez azt jelenti, hogy magyar állati eredetű élelmiszerekkel foglalkozó vállalkozások oroszországi exportengedélyhez jutnak. Már 27 magyar céget vizsgáltak meg és év végéig várhatóan több mint 100 cég rendelkezik majd exportlehetőséggel.

Oroszország 2-3 évente vizsgálja felül az auditált vállalatok listáját, és a legújabb periódusban magyarországi cégeknek adta meg elsőként az engedélyeket.

A vetőmag és az élőállat kivitel tekintetében is sikerült komoly előrelépést tenni.

Kardeván Endre moszkvai tárgyalásai után Oroszország az Európai Bizottság felé is feloldotta a zöldség-gyümölcs exporttilalmat. Oroszország az engedélyt bizonyos feltételek meglétéhez köti, amelyet Magyarország teljesíteni tud. Így a nyugat-európai E.coli járvány miatt ,az uniós országok felé elrendelt orosz tilalom után, Magyarország újra exportálhat zöldség-gyümölcsöt Oroszországba.