Szigorú fellépés a GMO-val szennyezett vetőmagok ellen

A Kormány, a lehető legerélyesebben fellép a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagokat forgalmazó cégek ellen.

A magyar közvélemény 85 %-a elutasítja a GMO-val szennyezett növényeket.

Magyarországnak mind gazdasági, mind környezetvédelmi, mind egészségügyi szempontból alapvető nemzeti érdeke, hogy megőrizze GMO mentes státuszát. Ezért a GMO szennyeződéseknél, vetőmagoknál is a zéró tolerancia elvét alkalmazza. GMO-mentességünk a biztosítéka annak, hogy növénytermesztésünk, és a GMO-mentes termékeinket kereső exportpiacaink  hosszú távon fennmaradjanak.

A Magyarországon vetőmagot forgalmazó egyes cégek termékeiket gyakran olyan országokban állítják elő, mint például Chile vagy Románia, ahol engedélyezettek bizonyos GMO-k köztermesztése. Ezért előfordulhat, hogy a Magyarországra bekerülő vetőmagok kis mértékben GMO-szennyeződést tartalmaznak. Miután a GMO szennyezett vetőmagból kikelő növények további GMO szennyeződések forrásai lehetnek, ezért azokon a területeken, ahol GMO szennyezett vetőmagokat vetettek el, az összes növényt meg kell semmisíteni.

Eddig összesen 940 hektáron kellett a növényállományt megsemmisíteni. A kitárcsázások minden esetben az MgSzH  vetőmag és szaporítóanyag felügyelői jelenlétében történtek. A megsemmisített kukorica tételeknél pollen kibocsátás nem történt.

Az MgSzH laboratóriumaiba 400 minta érkezett, ebből 300-at már megvizsgáltak. 10 minta szennyezett, 2 megítélése még függőben van, 288 tiszta. Az azonosított szennyezett vetőmagtételek közül azok, amelyek a Monsanto cégtől származnak további  2500 hektárt érintenek Baranya, Somogy, Fejér és Pest megyében. A növények megsemmisítése utáni kár több száz millió forint.