Új gyártócsarnokot épített az Árkossy Bútor Kft. Herenden

Több mint kétszázmillió forintos beruházással új gyártócsarnokot és raktárakat  épített a herendi Árkossy Bútor Kft. A bútorgyártással és egyedi tervezésű designbútorok tervezésével és kivitelezésével foglalkozó üzem teljes területe ezzel 6500 négyzetméterre nőtt.

2011.július 21. (MTI)

Árkossy Tamás elmondta, hogy a beruházás teljes költsége 213 millió forint, amelyhez a cég a telephelyfejlesztésre kiírt uniós pályázaton 47 százalékos támogatást, 100 millió forintot nyert. Tájékoztatása szerint az új gyártóterek, raktárak alapterülete meghaladja a 2500 négyzetmétert, ebből az ezer négyzetméteres, fa szerkezetű üzemben manufakturális jelleggel készítik a mérnökök által megtervezett, és egyedi megrendelésre készített bútorokat.
Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke a projektzáró sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség telephelyfejlesztésre kiírt pályázatán a régió 133 vállalkozása négymilliárd forintot nyert. Az új beruházások összértéke hétmilliárd forint, együttesen 1700 új munkahelyet teremtenek – tette hozzá Lasztovicza Jenő.
Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke méltatta, hogy a hazai kis-, és középvállalkozások többségével ellentétben az Árkossy Bútor Kft. vállalta a nemzetközi megmérettetést, a piacépítésben, továbbá a kutatás-fejlesztés területén is nagyot lépett előre. Kiemelte, hogy az új munkakultúra és a munkaszervezési módszerek meghonosításában a svéd Volvo mintájára a herendi bútorgyárban összekapcsolják a mérnöki tudást a szakipari munkával. A társaság Veszprém megyében élen jár a szakképzésben, az üzemben külön szaktanterem és képzési vezető segíti a tanulók munkáját – tette hozzá a kamara elnöke.
Az 1992-ben alakult Árkossy Bútor Kft. 2010-ben félmilliárd forintos árbevételt ért el, az idei évre 10 százalékos bevételnövekedést terveznek. A foglalkoztatottak létszáma az új beruházás előtt 55 volt, a következő három évre tervezett 14 fős létszámbővítéssel  – amelyből hét embert már felvettek – összesen 69 embernek adnak munkát a kistérségben.
A zöldmezős beruházással megépített csarnokokban fogászati, és irodabútorok mellett komplett szállodák, gyógyszertárak, és irodák berendezését tervezik meg és készítik el. Az ügyvezető tájékoztatása szerint az export a cég árbevételében a legsikeresebb 2008-as évben 40 százalékot tett ki, Európán kívül a Közel-Keletre, Afrikába is szállítottak készterméket.
Árkossy Tamás beszámolt arról, hogy a faipari üzemben készült a skóciai Hilton szállodalánc egyik szállodájának berendezése, és a mintaprojektjeik között szerepel a közelmúltban Romániában átadott Ramada szálló kivitelezése is, amelyet osztrák partnerekkel közösen végeztek. Magyarországon több szálloda belső kivitelezését végezték,  Hévízen wellness-központot adtak át a közelmúltban. Jelenleg egy somlói pezsgőüzem és pincészet teljes berendezésén dolgoznak.