A TOP100 túljutott a válságon

Magyarország 100 legnagyobb vállalata az összteljesítmény alapján túl van a nehezén. A válság okozta sokk után a többség fellélegzett, megkezdődött a talpra állás.

Ez derül ki legalábbis a legeredményesebb magyar cégek toplistájából, a TOP100-ból, amelyet a Dun&Bradstreet állított össze, és amelyet a Figyelő e heti száma közöl. Ez az előzetes lista vezeti fel az októberi Figyelő TOP200-as nagyvállalati listát, amely a magyarországi vállalati elit mérvadó rangsora.

Tavalyhoz képest 13 új szereplő került be a TOP100 közé, 7 vállalat is több mint tíz helyet ugrott előre, 10 cég pedig több mint 10 helyet rontott az eredményén. A 2008-as válság után, tavaly a legnagyobbat az exportra termelő járműipar és az elektronikai gyártók arattak, az Audi adózott eredménye például 109%-kal növekedett. A magyar tulajdonú gyártók is szépen teljesítettek: a Jász Plasztik a 80.-ról a 69. helyre ugrott fel, és a Videoton Holding is növelte az árbevételét és a 78.-ról a 76. pozícióra lépett előre. De még mindig elmondható sajnos, hogy magyar tulajdonú cégek nem tolonganak az élbolyban.

A lista élén továbbra is megkérdőjelezhetetlenül a Mol áll, de a TOP10-ből nagy meglepetésre kiesett az E.On Hungária Zrt és a Magyar Villamos Művek is. A távközlési szektorban csökkentek az árbevételek, az UPC Magyarország és az Invitel is kiesett a listáról. A tavalyi eredményei alapján viszont bekerült a 100-as klubba a Panrusgáz, de a siker nem tartott sokáig, mert a válságadó bevezetése után már vissza is adta a gázkereskedelmi engedélyét.